Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij mouse tracking wordt de beweging van de muis over het scherm vastgelegd door software. Hiermee kan er meer informatie over de acties van de gebruiker worden geregistreerd. Deze methode is toe te passen op alle activiteit die op een computer plaatsvindt, vaak wordt het gebruikt voor website navigatie. Wat is mouse tracking, wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen van deze technologie?

Definitie mouse tracking

Oorspronkelijk werd de term “mouse tracking” gebruikt voor de wijze waarop muisbesturing functioneerde op computers. De muis als computerbesturing werd geïntroduceerd in 1968 door Douglas Engelbart. Nu verwijst het meestal naar de analyse van muisbewegingen op computers, met als doel de gebruiksvriendelijkheid van software te testen en te verbeteren. Hoewel dit normaal gesproken met toestemming van de gebruiker plaatsvindt, kan dit ook zonder uitdrukkelijke toestemming plaatsvinden voor monitoring op afstand.

Mouse tracking wordt gebruikt voor verschillende toepassingen zoals:

  • Testen gebruiksvriendelijkheid
  • Webdesign en evaluatie
  • Online security en privacy
  • Educatie

Click data

Voor websites wordt doorgaans vooral gebruik gemaakt van click data, dus de momenten waarop een muisknop wordt ingedrukt om een interactief deel van het scherm te activeren. De beweging van de muis wordt hierbij niet geregistreerd. Hiervoor is geen specifieke software of plug-in aan de kant van de gebruiker vereist.

Mouse tracking en eye tracking

Naast analyse van de muisbeweging bestaat er ook de analyse van oogbeweging, dit noemt men “eye tracking”. Hiervoor is naast software ook speciale hardware vereist. Deze methode wordt vaak gebruikt in advertising om de meest bekeken delen in het beeld te bepalen.

Beperking op touchscreen

Met aanraakschermen zoals op smartphones, tablets en in toenemende mate ook notebooks is het niet mogelijk om de beweging te registreren, alleen de aanraking op het scherm. Dit maakt mouse tracking onbruikbaar, navigatie voor touch screens moet daarom apart geanalyseerd en geoptimaliseerd worden.

Met mouse tracking kan het gebruik van de website goed worden geanalyseerd en met deze data wordt conversie optimalisatie toegepast.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z