Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Gmail is een e-mail service van Google die gratis te gebruiken is. Berichten kunnen direct in de browser worden gelezen, er zijn ook lokale apps voor diverse besturingssystemen beschikbaar. Naast consumenten maken ook veel bedrijven gebruik van deze mail dienst, zowel voor intern als voor extern gebruik. Wat is Gmail en hoe is deze dienst zo populair geworden?

Definitie Gmail

De aankondiging van Gmail op 1 april werd door veel mensen afgedaan als grap. Google gaf namelijk aan de gebruiker 1 Gigabyte aan gratis opslagruimte te geven. Ter vergelijking; Hotmail van Microsoft bood destijds slechts 2 Megabyte aan opslag. De gratis e-mail service met een eenvoudige uitstraling en enorme opslagruimte wist snel een groot aantal gebruikers voor zich te winnen, niet in de laatste plaats een flinke groep ondernemers die niet tevreden waren met andere oplossingen.

De mailbox van Google is ontwikkeld naar het model van de populaire zoekmachine. Dit betekent slimmer zoeken en geautomatiseerde filters om snel tot een lege Inbox te komen. Critici kijken argwanend naar alle informatie die verzameld wordt, Google heeft immers volledige toegang tot de inhoud van inkomende en uitgaande berichten. Desondanks is deze mail service met afstand de meeste gebruikte webmail applicatie ter wereld.

Koppeling met Calendar

Calendar van Google is een online agenda die gesynchroniseerd kan worden met Mail van Google. Niet alleen kunnen afspraken in mails direct op de kalender worden geplaatst, op basis van machine learning worden afspraken automatisch in mails gedetecteerd en opgenomen in de agenda. De koppeling tussen diverse Google diensten wordt deels geprezen, maar er is ook kritiek op het automatisch uitlezen en verwerken van persoonlijke informatie.

Google Drive en andere diensten

Met Drive, opslag voor foto’s en diverse soorten kantoorsoftware biedt Gmail in combinatie met een Google account veel mogelijkheden. Daarbij is er sinds de introductie een focus op online werken, onderstreept door de Chromebook die slechts beperkte opslagruimte biedt voor offline data.

Online only filosofie

Hoewel Gmail tien jaar na Hotmail geïntroduceerd werd heeft het al snel de troon van Microsoft overgenomen. In tegenstelling tot de situatie op dat moment had Google direct een focus op online werken. De eerste Chromebook producten hadden naast minimale ruimte voor het besturingssysteem geen opslagruimte. De bedoeling was dat alle werkzaamheden online verricht zouden worden. Gmail is ontworpen vanuit een ‘altijd online’ principe. Omdat het niet altijd en overal mogelijk is om te beschikken over een betrouwbare internetverbinding zijn er gaandeweg wel meer offline functionaliteiten toegevoegd. Denk aan apps die te installeren zijn op meerdere platformen, het offline opslaan van bijlagen of het opstellen van e-mails.

Gmail updates

De eerste vijf jaar werd aan Gmail de titel ‘beta’ verbonden. Nu is het product uit beta, de ontwikkelingen staan echter niet stil. Zo heeft er in 2021 nog een ingrijpende update plaatsgevonden waarbij de integratie tussen Google applicaties is verbeterd. Ook in het mailprogramma zijn extra opties toegevoegd zoals ‘snoozen’ op de desktop. Dit was een functie die reeds aanwezig was op mobiele apparaten dat gebruikers in staat stelt nieuwe berichten niet direct in de Inbox te laten verschijnen. De ‘nudge’ optie geeft enkele dagen na ontvangst van een e-mail een seintje om een antwoord te sturen.

Gmail en Google Workspace

De gratis e-mail service van Gmail was eigenlijk een opstapje naar een veel groter systeem van applicaties die nauw met elkaar verbonden zijn. Met apps als Drive, Docs, Sheets en Slides werd al snel duidelijk dat Google wilde concurreren met bedrijven als Microsoft en Apple. Met de G Suite kwam er een platform voor productiviteit op de markt waarmee het bedrijf een andere weg zou inslaan. G Suite zou later tot Google Workspace hernoemd worden. Naast Gmail en de bekende tools zijn er ook andere applicaties inbegrepen zoals Meet voor video conferencing, Jamboard voor brainstormsessies en Sites om websites te maken voor teams. Het betreft ditmaal een betaalde dienst met een gratis proefperiode. In tegenstelling tot Gmail is Workspace momenteel nog minder bekend en populair als Microsoft Teams. Met name voor organisaties die met SEO, SEO en e-commerce bezig zijn kan de integratie van verschillende Google tools wellicht voordeel bieden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z