Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een webhosting provider maakt het mogelijk om websites en pagina’s online te publiceren. Deze dienstverlener biedt alle hardware, software en ondersteuning om internetpagina’s zichtbaar te maken voor het publiek. Denk aan opslagruimte, registratie van domeinnamen en beheer van websites. Wat is hosting en aan welke voorwaarden moet een hosting provider voldoen?

Definitie hosting

Een website is in principe 24 uur per dag, 7 dagen per week wereldwijd te bereiken. Om dit mogelijk te maken zijn er vele web hosting bedrijven met servers die continue bereikbaar zijn om de websites van hun klanten beschikbaar te stellen aan internetgebruikers. Naast opslag en bereikbaarheid van de website kan een hosting provider nog veel meer diensten leveren.

Diensten van webhosting providers

Hier zijn enkele voorbeelden van diensten die een webhosting provider kan verzorgen:

  • Opslagruimte: Om de data van een website op te slaan.
  • Domeinregistratie en beheer: Het registreren van een domeinnaam kan alleen via een geautoriseerde registrant, bij de meeste hosting bedrijven kun je domeinnamen registreren en beheren.
  • Email account: Beheer van emails die gekoppeld zijn aan een domein. Veel dienstverleners hebben een eigen (browser) mail applicatie die optioneel te gebruiken is.
  • Beheer websites: Om ervoor te zorgen dat een website te bereiken is, moet deze juist geconfigureerd worden.

Kwaliteit van dienstverlening

Hoewel er specifieke eisen gesteld kunnen worden aan een hosting provider zoals ondersteuning van specifieke protocollen, staan bereikbaarheid en snelheid van de websites die gehost worden meestal bovenaan. Afhankelijk van de technische expertise die de webmaster heeft kan een behulpzame service helpdesk ook een groot voordeel bieden. Een snelle hosting is belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, de website is daar namelijk een stuk sneller door.

CMS ondersteuning

Veel dienstverleners hebben hun servers gereed gemaakt voor populaire Content Management Systemen zoals WordPress. Dat maakt het eenvoudiger om websites te beheren en publiceren. Hoewel het WordPress CMS gratis te gebruiken is, wordt er standaard geen hosting bij geleverd. Een hostingprovider zorgt ervoor dat een website ook daadwerkelijk online komt te staan.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z