Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bullet point wordt in het Nederlands vaak een opsommingsteken genoemd. Ze worden gebruikt om lijsten in teksten aan te duiden, met mogelijk een onderverdeling door additionele lijsten met inspringing toe te voegen. In Unicode is dit het karakter 0x2022, andere weergaven zijn ook mogelijk. Wat is bullet point en welke vorm kunnen deze punten aannemen?

Definitie bullet point

Als binnen een tekst een opsomming nodig is en een genummerde lijst op volgorde niet van belang is, dan is er de bullet point. Dit is een rond bolletje dat ook met andere karakters kan worden weergegeven. Als het bijvoorbeeld een opsomming met invoer opties betreft dan wordt vaak het cijfer ‘0’ of de letter ‘o’ gebruikt. In het verleden werd het karakter in de vorm van een hand regelmatig gebruikt als blikvanger.

Een bullet point zal niet vaak op zichzelf worden gebruikt maar om een serie aan onderwerpen met samenhang aan te duiden. Zo kunnen ze gebruikt worden in:

Technische beschrijvingen
Referentie werken
Aantekeningen
Instructies
Lijsten

Het karakter wordt ook wel gebruikt om (delen van) wachtwoorden onzichtbaar te maken om deze een positie toe te kennen.

Hoe ziet een bullet point eruit?

Het officiële teken voor een bullet point is een dikke, zwarte stip die in het midden van de letterhoogte gepositioneerd is. Binnen de Unicode is er ook een driehoekige versie gedefinieerd die lijkt op een soort pijl. In de praktijk worden veel karakters en afbeeldingen gebruikt om opsommingen te maken. Zo worden voordelen of nadelen op productpagina’s regelmatig opgesomd met respectievelijk ‘+’ of ‘-‘ tekens. Het liggend streepje ofwel min-teken kan ook als generieke bullet point worden gebruikt zonder negatieve connotatie. Het ‘*’ karakter komt ook voor maar minder frequent. Andere vormen in Unicode zijn:

‘Kogel’ naar links of naar rechts
Geïnverteerde bullet
Hart in meerdere vormen
Grotere cirkel met daarin een kleinere cirkel

Bullet points voor SEO

Wat betreft zoekmachine algoritmen hebben bullet points geen waarde boven reguliere tekst. Opsommingen kunnen wel relevante zoektermen bevatten en het gebruik van deze formattering kan de leesbaarheid van de pagina verbeteren. Daarmee kan het indirect bijdragen aan SEO. Door opsommingen te gebruiken kunnen leads snel de kwaliteiten van een product of dienst bekijken, daar worden ook vaak checkmarks, plus-tekens of vergelijkende tabellen voor gebruikt.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z