Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Smart Data staat voor digitale informatie die bestemd is om aan de bron toegepast te worden alvorens deze informatie verder te verzenden voor beheer en analyse. Het is een vorm van datamanagement dat gebruikt wordt in Internet of Things diensten en smart sensoren die zich op een fysieke locatie bevinden. Wat is Smart Data en hoe verschilt dit met Big data?

Wat is Smart Data?

Informatie moet verwerkt worden om functioneel te zijn. Waar gegevens worden verwerkt, en de software en hardware die hiervoor gebruikt worden, bepaalt hoe ‘slim’ deze informatieverwerking is. Smart Data kan direct verwerkt worden zonder eerst contact te leggen met een centraal systeem. Sensoren kunnen inkomende gegevens direct verwerken en autonoom een handeling uitvoeren wat de reactiesnelheid verhoogt en niet afhankelijk is van een verbinding met een ander apparaat of netwerk.

Smart Data wordt toegepast in smart home apparatuur voor thuisgebruik maar ook buitenshuis in bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Wanneer een auto nieuwe informatie binnenkrijgt, zou het te lang duren om deze gegevens te verwerken via een externe server. De hardware en software in de auto is in staat om zelfstandig keuzes te maken, de informatie inclusief actie zal op een later tijdstip naar een centrale server verzonden worden voor verdere verwerking en analyse. Deze aggregaat data kan vervolgens gebruikt worden om Internet of Things (IoT) producten te verbeteren. Deze producten zijn vaak uitgerust met sensoren die één specifieke handeling direct kunnen uitvoeren zonder vertraging, door deze apparaten en diensten met elkaar te koppelen ontstaat er een veelzijdig inzetbaar en schaalbaar netwerk.

Verschil met Big Data

Bij Big Data worden enorme hoeveelheden informatie verwerkt om later gebruikt te worden voor meer specifieke toepassingen. Analyse, filteren en indelen kost tijd, de resultaten van deze verwerking kan later gebruikt worden in Smart Data toepassingen. Slimme informatie is begrensd met een zekere vorm van autonomie. Op basis van nieuwe gegevens vanuit de centrale servers en zelflerende algoritmen kunnen deze diensten steeds nauwkeuriger functioneren.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z