Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Contextafhankelijk betekent dat een element anders zal reageren op basis van de situatie waarin dit element zich bevindt. Het is een term die vaak wordt gebruikt in software om functionaliteit dynamisch aan te passen. Wat is contextafhankelijk en hoe wordt dit in praktijk gebruikt?

Wat is contextafhankelijk?

De contextafhankelijk betekenis is vrij eenduidig, de terminologie kan wel verschillen. In het Engels wordt gesproken van context sensitivity of context aware, het kan gebruikt worden in veel situaties en voor veel toepassingen. Dat sluit mooi aan op het ‘context’ deel van dit begrip, het gaat namelijk om het aanpassingsvermogen op basis van relevantie. In plaats van statische functionaliteit toe te kennen aan software of hardware, kan de functie of weergave veranderen op basis van de omgeving.

Hoe werkt dynamische context?

Een toerist reist met een tourbus door de stad. Op de informatie valt te lezen dat een standbeeld rechts uit het raam te zien is. De bus rijdt die dag een blokje om waardoor het standbeeld feitelijk aan de linkerzijde staat. De kaart kan zich niet aanpassen op de situatie, met een GPS kaart op een smartphone zou dit wel mogelijk zijn. De context is anders, dus de software past zich dynamisch aan op de nieuwe situatie.

Hetzelfde geldt voor een contextafhankelijk menu binnen een programma. In een videomontage programma wordt een videoclip bewerkt. Wanneer de audio laag wordt geselecteerd worden de video filters onzichtbaar gemaakt in het menu. Deze filters zijn namelijk niet van toepassing voor audiobewerking en staan alleen maar in de weg. Door naar de context te kijken kan software meer gebruiksvriendelijk worden.

Wat betekent dit voor de ontwikkelaar?

De contextafhankelijk betekenis varieert dus sterk op basis van de situatie en toepassing. Het voornaamste aspect is het aanpassingsvermogen op de omgevingsfactoren. Hoewel dit erg praktisch kan zijn voor de gebruiker vereist het veel extra werk voor de ontwikkelaar. Er moet namelijk rekening worden gehouden met additionele variabelen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z