Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Webdevelopment is de overkoepelende term voor de werkzaamheden die gerelateerd zijn aan het bouwen van websites. Hierbij vallen naast ontwerp en gebruikersinterface ook zaken onder als programmeren en on-page zoekmachine optimalisatie. Wat is webdevelopment en wat zijn de taken van een webdeveloper?

Wat is webdevelopment?

De termen webdevelopment en Webdesign worden regelmatig door elkaar gebruikt. In principe kun je stellen dat grafische vormgeving en het ontwerp van de interactieve elementen onder Webdesign vallen, deze werkzaamheden vallen samen met andere disciplines onder de algemene termen van webdevelopment. Hierbij komen technische zaken aan de orde zoals de HTML code die wordt geschreven of de installatie en het onderhoud van plugins binnen een CMS. Daarnaast zijn er ook aspecten van online marketing die deel uitmaken van deze term zoals on-site SEO. Off-site zoekmachine optimalisatie is doorgaans meer van strategische aard en behoort in basis niet tot deze categorie. In praktijk is er een grijs gebied van online dienstverlening, denk aan mobiele applicaties die gekoppeld zijn aan hetzelfde systeem als de website. Bedrijven zullen doorgaans een full-service dienstverlening aanbieden.

Optimalisatie van websites

Het is van belang dat een website goed functioneert, dat spreekt voor zich. Daarbij zijn twee primaire doelstellingen die met name in het verleden niet altijd met elkaar in overeenstemming waren. De eerste doelstelling is een website ontwerpen die optimaal functioneert voor de bezoeker, als tweede doelstelling een website die een optimale ranking in zoekmachines tot stand brengt. Omdat het zoekmachine algoritme met name in het verleden aan behoorlijk rigide criteria gebonden was, lag de nadruk van website optimalisatie met name aan de kant van zoekmachine optimalisatie. Denk aan H2 of H1 webdevelopment waarbij meta tags en dergelijke informatie van groot belang waren voor de vindbaarheid. Meer geavanceerde methoden in het zoekalgoritme hebben geleid tot ontwikkeling van websites die primair gericht zijn op functionaliteit. Denk aan snel laden, of een goede navigatie die de bezoeker langer vasthoudt en uitnodigt tot doorklikken.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z