Beschrijving
Web 3.0 of Web3 zijn beide termen om nieuwe trends in het World Wide Web aan te duiden. Er zijn twee primaire definities die overeenkomsten met elkaar vertonen maar niet hetzelfde zijn. Wat is Web 3.0 en wat voegt het toe aan Web 2.0?
Definitie Web 3.0
Sinds het ontstaan van het World Wide Web zijn er geen officiële versienummers gebruikt om revisies aan te duiden. Web 1.0, Web 2.0 en Web 3.0 zijn niet meer dan beschrijvingen van nieuwe mogelijkheden en trends in de ontwikkeling van het internet. Er is dus geen eenduidige definitie van Web 3.0. Er zijn wel twee primaire stromingen die aangeduid kunnen worden als de derde golf in de ontwikkeling van het web.
1. Semantisch Web
Het semantisch web wordt ook wel Web 3.0 genoemd. Deze omschrijving komt vanuit het World Wide Web Consortium en kan daardoor worden beschouwd als de ‘officiële’ definitie van Web 3.0. Het W3C maakt overigens geen gebruik van versienummers. De kern van het semantisch web is de wijze waarop computers context kunnen geven aan data. In plaats van informatie als opzichzelfstaande elementen te verwerken worden er koppelingen gelegd. Tim Berners-Lee, de grondlegger van het internet, kwam met de term Semantic Web. De eerste omschrijving werd in 1999 gepubliceerd, dit was in dezelfde periode dat Web 2.0 voor het eerst genoemd werd.
2. Web3
Dit betreft een andere definitie van Web 3.0 die voor het eerst in de openbaarheid kwam via Gavin Wood. Hij is mede-oprichter van Ethereum, een blockchain die wordt gebruikt voor toepassingen als cryptocurrency en NFT’s. Het gaat hierbij om een decentrale gemeenschap die gebouwd is op de principes van de blockchain. Niet iedereen onderschrijft de definitie van Web3 als een derde versie van het internet. Jack Dorsey en Elon Musk hebben aangegeven dat het niet meer is dan een ‘buzzword’, een populistische term zonder werkelijke inhoud of toepassing.
Wat is Web 3.0?
Het internet bevindt zich in een constante evolutie. Er komen nieuwe mogelijkheden bij die deels zijn ingegeven door technologische ontwikkelingen en voor een deel door een marktvraag. Iedereen kan een ‘nieuwe versie’ van het web definiëren, het is de consensus binnen de online community die uiteindelijk zal bepalen of er sprake is van een nieuw tijdperk.
Wat houdt ons bezig?
Kennis die voor je werkt en resultaat brengt.
Bekijk onze video’s
Laat je inspireren en blijf op de hoogte