Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Search engine is de Engelse term voor zoekmachine, dit is een online dienst om websites op te zoeken. Hoewel Google het meest bekende voorbeeld is, zijn er nog andere aanbieders waarvan Bing momenteel het meest gebruikte alternatief is. Wat is search engine en waarom zijn zoekmachines zo belangrijk voor online marketing?

Definitie search engine

Het internet is een enorme collectie van websites en webpagina’s die weer vol staan met tekst, afbeeldingen, geluid, video en nog veel meer. Om tussen al deze informatie de juiste pagina te vinden kun je een search engine gebruiken door een zoekterm in te geven. Archie was de eerste zoekmachine in 1990 die FTP bestanden kon zoeken, Veronica was de eerste tekst zoekmachine. De Nederlandse search engine Ilse was ooit zeer populair evenals Altavista, nu is Google de onbetwiste marktleider. Voor anoniem zoeken zonder tracking is DuckDuckGo een populair alternatief.

Hoe werken zoekmachines?

Een gebruiker typt een zoekopdracht in, bijvoorbeeld “chocoladebollen Den Bosch”. De zoekmachine zal vervolgens de meest relevante pagina’s uit de database halen. Bovenaan zullen banketbakkers in Den Bosch vermeld staan omdat deze pagina’s relevant zijn voor de zoekopdracht. De kwaliteit van de zoekmachine staat of valt bij de kwaliteit van de zoekresultaten. Google is zeker niet de eerste search engine, het is marktleider geworden op basis van de superieure zoekresultaten en de eenvoud van het zoekproces.

Waarom zoekmachines zo belangrijk zijn

Voorheen moest je via de adresbalk in de browser eerst www.google.com typen voor je kon zoeken, een aantal jaar geleden werd de adresbalk direct bruikbaar als zoekveld. Daarmee is de drempel voor search engines zeer laag geworden. Vaak weet de internetgebruiker niet precies wat de naam van een website is, of waar specifieke informatie te vinden. Een hoge positie in de search engine is daarom van groot belang om de juiste doelgroep te bereiken. Websites worden niet alleen ontworpen voor de eindgebruiker, maar ook zeker voor zoekmachines. Dit noemen we zoekmachine optimalisatie ofwel SEO.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z