Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Intrinsieke waarde staat voor de waarde van een bedrijf zonder daarbij de tastbare bezittingen mee te tellen. Wel worden er opinies in de waardebepaling opgenomen, wat betekent dat de conclusie subjectief zal zijn. Wat is de Intrinsieke waarde betekenis en hoe wordt deze waarde berekend?

Definitie Intrinsieke waarde

Net zoals bij Eigen vermogen het geval is, geeft Intrinsieke waarde de waarde van de bezittingen binnen een bedrijf weer. Daarbij is het Eigen vermogen beperkt tot de boekwaarde. Er wordt dus geen rekening gehouden met een aangepast tijdspad voor veroudering van apparatuur, of het stijgen van de vastgoedwaarde. Bij Intrinsieke waarde worden deze factoren wel meegenomen. De uitkomst is daarmee niet objectief zoals deze in de boekhouding vermeld wordt, maar is voor een deel speculatief en een schatting. Naast waardebepaling binnen bedrijven is deze berekening ook van belang in het vastgoed.

Hoe kun je Intrinsieke waarde berekenen?

Het Intrinsieke waarde aandeel is van belang voor de aandelenhandel, waarbij niet alleen naar de harde cijfers wordt gekeken. Op basis van feitelijk toetsbare informatie en analyse door experts kan de waarde van een aandeel op de beurs stijgen of zakken. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen euro aan bezittingen heeft, maar een schuld heeft staan van 0,25 miljoen, is het eigen vermogen 0,75 miljoen. Wanneer de Intrinsieke waarde gesteld wordt op 1,5 miljoen betekent dit een goodwill van 0,75 miljoen

Extrinsieke waarde

Er is ook nog de Extrinsieke waarde, wat ook wel Instrumentele waarde wordt genoemd. In dit geval wordt de waarde in combinatie met iets anders berekend, de waarde staat daarmee niet op zichzelf. Omdat het mogelijk is dat een samenwerkingsverband meer oplevert dan de totale som, kan bij een bedrijfsovername de waarde hoger komen te liggen dan de Intrinsieke waarde van de afzonderlijke bedrijven bij elkaar opgeteld.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z