Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Om een website vindbaar te maken voor Google zal deze geïndexeerd moeten worden. Omdat het internet dynamisch is zullen bots en crawlers continue het web doorzoeken, op zoek naar wijzigingen en nieuwe content. Met herindexeren kun je een website of een webpagina opnieuw laten analyseren, zo hoef je niet te wachten tot je weer “aan de beurt” bent. Wat is herindexeren en welke voordelen biedt dit voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie herindexeren

Met miljarden pagina’s om te analyseren wordt niet iedere update van een website direct doorgevoerd in de zoekresultaten van Google. Wanneer je als webmaster bezig bent met zoekmachine optimalisatie kan er veel veranderen in de structuur en inhoud van de website.

Google Search Console

Een eenvoudige en effectieve manier om een website of pagina te laten herindexeren is het gebruik van de Google Search Console. Dit is een gratis toolset waar je na aanmelding gebruik van kunt maken, de functies zijn bedoeld voor webmasters. Deze dienst werd vroeger dan ook Google Webmaster Tools genoemd. Je kunt meerdere websites laten herindexeren en ook afzonderlijke pagina’s invoeren.

XML Sitemap

Een aantal content management systemen genereren automatische een XML Sitemap om de website beter doorzoekbaar te maken. Dat neemt niet weg dat je deze XML Sitemap ook direct in de Google Search Console kunt invoeren voor een snelle verwerking van deze data.

Social media en links

Wanneer een website vernieuwd wordt is herindexeren van belang zodat de juiste pagina’s worden weergegeven in Google. Wanneer de website wordt gelinkt vanuit social media accounts en via andere sites is het zaak om deze links up-to-date te houden, wanneer een website een groot aantal (eerlijk verkregen) links heeft zal deze ook vaker geïndexeerd worden.

Op het internet ligt niets vast, maar er is zoveel informatie dat zoekmachines als Google niet altijd even snel nieuwe data doorvoeren. Er zijn diverse middelen om het proces van herindexeren te versnellen en beter te maken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z