Een webfont is een lettertype dat geschikt is voor gebruik op het internet. Door additionele lettertypes te installeren is het mogelijk om websites een unieke uitstraling te geven. Als een webfont ontbreekt dan zal er een algemeen font worden geladen met als mogelijk resultaat dat de weergave niet geheel juist is. Wat is een webfont en hoe gaan browsers om met lettertypes?
De eerste webbrowsers waren voorzien van enkele standaard lettertypes. Daarmee was er weinig variatie, de weergave op ieder systeem was wel uniform. Dit bood de ontwerper controle over het design. Later zou de mogelijkheid geïntroduceerd worden om extra fonts te installeren op de computer van de client. Op een systeem waar dit nieuwe font niet geïnstalleerd was zou er een alternatief lettertype worden geladen. Het werd daarmee mogelijk om websites meer variatie te geven maar met minder controle op het resultaat.
Een webfont is een lettertype dat direct in de browser wordt geladen en daarmee niet aanwezig hoeft te zijn op het systeem van de bezoeker. Zo is het mogelijk om websites een eigen karakter te geven. Toch blijft het van belang voor designers om zoveel mogelijk rekening te houden met standaard lettertypen en instellingen om een mogelijk foutieve weergave te voorkomen.
Er is een enorm aantal lettertypes dat onderverdeeld kan worden in de volgende vier webfont families:
Sans serif: Deze lettertypen hebben geen decoratieve elementen wat ze duidelijk leesbaar maakt. Dit is de standaard voor een webfont in de body tekst.
Serif: Deze lettertypen zijn wel voorzien van decoratieve elementen en worden met name gebruikt in gedrukte media zoals boeken en kranten. De toegevoegde decoraties zouden het lezen prettiger maken omdat woorden zo een eenheid vormen.
Monospace: Deze lettertypen hebben altijd dezelfde karakter breedte wat tekstindeling zeer voorspelbaar maakt. Deze fonts worden met name gebruikt bij programmeren.
Fantasy: Deze lettertypen wijken sterk af van de norm en zijn meer decoratief van aard. De leesbaarheid kan hierbij in het geding komen.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen gratis open source fonts, gelicenseerde fonts en betaalde fonts. Een webfont dat in een browser wordt geladen zal open source van aard zijn of in licentie zijn genomen door de publicist van de website die bezocht wordt.