Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Webserver is hardware en/of software die verzoeken vanuit clients op het internet kan verwerken. In eenvoudige termen is dit de plek waar websites op geplaatst worden zodat ze bereikbaar zijn voor bezoekers. Er kunnen meerdere protocollen toegepast worden waarvan HTTP en HTTPS de meest bekende zijn. Wat is een Webserver en is het mogelijk om dergelijke software op een USB-stick te plaatsen?

Wat is een webserver?

Een website zal doorgaans worden ondergebracht bij een hosting provider. Deze provider beschikt over een groot aantal computersystemen met opslagruimte die 24/7 in verbinding staan met het internet. De data van een website wordt via HTTP verzonden van de server naar de eindgebruiker ofwel client. Er zijn diverse scripting talen mogelijk waaronder ASP en PHP. De kwaliteit van de hardware, software en configuratie is bepalend voor het optimaal functioneren van websites. De grondlegger van zowel Webservers als webbrowsers is Tim Berners-Lee, die in 1989 de basisbeginselen van beide systemen bekend zou maken. Zijn concept voor het gebruik van een hypertext systeem zou de ruggengraat blijken te zijn voor het internet zoals we dit nu kennen en gebruiken.

Een website moet zo snel mogelijk laden, naast optimalisatie van content speelt ook de server een belangrijke rol. De Ngix webserver is mede dankzij de optimalisatie een populaire optie. De licentie komt overeen met BSD en het werkt op diverse platformen waaronder Linux, Unix, Windows en OS X.

Niet altijd op een externe locatie

Met het gratis programma USBWebServer is het mogelijk om een volledig werkende website op een USB-stick te zetten. Hiervoor wordt Apache gebruikt in combinatie met MySQL en PHPMyAdmin. Dit kan een oplossing zijn wanneer een website zich nog in de testfase bevindt alvorens deze publiekelijk online wordt geplaatst. Printers, routers en webcams kunnen ook uitgerust zijn met een webserver om verbinding met een lokaal netwerk mogelijk te maken. In dit geval is het niet vereist om naast een webbrowser externe applicaties te installeren.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z