Een Webserver is hardware en/of software die verzoeken vanuit clients op het internet kan verwerken. In eenvoudige termen is dit de plek waar websites op geplaatst worden zodat ze bereikbaar zijn voor bezoekers. Er kunnen meerdere protocollen toegepast worden waarvan HTTP en HTTPS de meest bekende zijn. Wat is een Webserver en is het mogelijk om dergelijke software op een USB-stick te plaatsen?
Een website zal doorgaans worden ondergebracht bij een hosting provider. Deze provider beschikt over een groot aantal computersystemen met opslagruimte die 24/7 in verbinding staan met het internet. De data van een website wordt via HTTP verzonden van de server naar de eindgebruiker ofwel client. Er zijn diverse scripting talen mogelijk waaronder ASP en PHP. De kwaliteit van de hardware, software en configuratie is bepalend voor het optimaal functioneren van websites. De grondlegger van zowel Webservers als webbrowsers is Tim Berners-Lee, die in 1989 de basisbeginselen van beide systemen bekend zou maken. Zijn concept voor het gebruik van een hypertext systeem zou de ruggengraat blijken te zijn voor het internet zoals we dit nu kennen en gebruiken.
Een website moet zo snel mogelijk laden, naast optimalisatie van content speelt ook de server een belangrijke rol. De Ngix webserver is mede dankzij de optimalisatie een populaire optie. De licentie komt overeen met BSD en het werkt op diverse platformen waaronder Linux, Unix, Windows en OS X.
Met het gratis programma USBWebServer is het mogelijk om een volledig werkende website op een USB-stick te zetten. Hiervoor wordt Apache gebruikt in combinatie met MySQL en PHPMyAdmin. Dit kan een oplossing zijn wanneer een website zich nog in de testfase bevindt alvorens deze publiekelijk online wordt geplaatst. Printers, routers en webcams kunnen ook uitgerust zijn met een webserver om verbinding met een lokaal netwerk mogelijk te maken. In dit geval is het niet vereist om naast een webbrowser externe applicaties te installeren.
Een voorbeeld van een veelgebruikte webserver is Windows Server, die in 2021 werd vernieuwd naar een versie voor 2022 en de jaren die zullen volgen. Dit systeem is voorzien van meerlaagse beveiliging, flexibele inzetbaarheid van applicaties en hybride opties met Azure. De koppeling met Azure maakt het niet alleen eenvoudiger om gebruik te maken van dit cloud platform, het is ook een manier om de mogelijkheden van Azure te benadrukken. Hiermee is ook te zien dat steeds meer oplossingen en toepassing via de cloud lopen en niet meer lokaal geïnstalleerd of beheerd worden.
Ondersteuning van SQL server 2012 stopt in juli 2022 en ondersteuning voor Windows Server 2012 zal vanaf oktober 2023 niet langer mogelijk zijn. Dit geldt ook voor de 2008 versies die eveneens uitgefaseerd worden. Upgrades zijn mogelijk met korting en in sommige gevallen worden er geen kosten berekend voor de overstap.
Een webserver is een methode om alle inkomende aanvragen via HTTP te verwerken. Het is tevens een locatie waar webpagina’s worden opgeslagen, verwerkt en aangeboden. Een webhost is een methode om een website online op te slaan met als doel de informatie beschikbaar te maken voor internetgebruikers. Daarnaast zal een webhost ervoor zorgen dat informatie beschikbaar is en beveiligd wordt.
De voornaamste kenmerken van een webserver zijn:
De voornaamste kenmerken van een webhost zijn:
Er zijn overlappingen tussen een webserver en webhosting, hosting bedrijven zullen vaak meerdere diensten aanbieden voor hun klanten.
Een mogelijk nadeel van een webserver is de abonnementsvorm die vaak gekoppeld is aan deze diensten. Voor software en online schijfruimte moet via een abonnement betaald worden, er is geen optie voor een eenmalige aanschaf. Het voordeel is dan weer dat de initiële investering veel lager ligt omdat er niet geïnvesteerd hoeft te worden in hardware. Een ander voordeel is de schaalbaarheid. Een organisatie kan de webserver dynamisch up- of downgraden naar behoefte. Zo wordt alleen betaald voor de diensten en capaciteit die daadwerkelijk gebruikt wordt.