Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Royalties zijn betalingen die ten goede komen aan de eigenaar van een werk, voor het gebruik van dit werk. Dit kan een percentage zijn van de opbrengst, of een vast bedrag per eenheid. Binnen een licentie overeenkomst wordt vastgelegd wat er aangeboden mag worden en onder welke condities. Wat zijn Royalties en wie bepaalt welke compensatie eerlijk is?

Wat zijn Royalties?

Een auteur kan een uitgever gebruiksrechten geven, de auteursrechten blijven altijd bij de auteur. In diverse vormen van artistieke uitingen worden overeenkomsten gesloten met uitgevers, waarbij de auteur een kleine commissie ontvangt bij iedere succesvolle verkoop of weergave / vertoning van een artistiek werk. Deze Royalties worden periodiek uitgekeerd aan de auteur. Met name muzikanten worden op deze wijze betaald.

Onuitputtelijke bron

Grondstoffen kunnen op raken, creatieve werken niet. De oplage van een boek kan uitverkocht zijn, het verhaal blijft bestaan en is oneindig te reproduceren. Dit maakt de verkoop van creatieve werken zoals muziek, boeken en films tot een ingewikkeld proces. De auteur kan in plaats van een eenmalige vergoeding ook Royalties vragen, voor deze terugkerende inkomsten hoeft de auteur geen extra werk te verrichten. Het overdragen van gebruiksrechten kan tot onwenselijke situaties leiden, zo protesteerde de band REM tegen het gebruik van hun muziek tijdens conventies van Donald Trump.

Wie betaalt, bepaalt

Een Royalty voor artiesten op Spotify is niet bepaald ‘royaal’ volgens een aantal artiesten. Auteurs van muziek ontvangen doorgaans slechts een fractie van een cent per weergave van een nummer. Een groot deel van de inkomsten gaat nog steeds naar de labels waar artiesten onder contract zijn. Dit vindt niet iedereen terecht, omdat de investeringen voor labels online lager zouden liggen dan in de tijd van fysieke media. Met een online Spotify calculator voor Royalty kan een artiest snel een berekening maken van de inkomsten op basis van het aantal streams. Minder bekende artiesten kunnen doorgaans geen duurzaam inkomen halen uit Royalties alleen, de distributie van werken kan wel dienen ter promotie van de artiest. Ook beroemdheden als Taylor Swift en Beyoncé hebben zich negatief uitgelaten over de minimale compensatie voor artiesten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z