Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Navigatie in termen van SEO en website gebruik verwijst naar de manier waarop iemand navigeert op de website via de beschikbare pagina’s. Het ontwerp en de indeling van de pagina’s bepalen de gebruiksvriendelijkheid van de navigatie op een site. Wat is navigatie en hoe kan dit geoptimaliseerd worden voor zowel gebruikers als voor SEO?

Definitie navigatie

Bij een website die bestaat uit één pagina is er weinig navigatie vereist, tenzij het een lange pagina betreft met een onderverdeling via links. De meeste websites bestaan uit een verzameling van afzonderlijke pagina’s met ieder een uniek onderwerp, een categorie of product. Het is van belang voor bezoekers dat ze eenvoudig de weg kunnen vinden op een website, voor bedrijven kan het juist belangrijk zijn om bezoekers zo lang mogelijk op de site te houden en zoveel mogelijk pagina’s te laten bezoeken. Ook voor zoekmachines is de wijze van navigatie van belang om de content op een website te indexeren.

Aandachtspunten bij navigatie

  • Een logische manier om pagina’s op een website te rangschikken is met een piramidevorm die start met de hoofdpagina en vervolgens vertakt naar hoofdonderwerpen, subcategorieën etc. Naast het gebruiksgemak voor bezoekers is dit ook de beste structuur voor zoekmachine optimalisatie.
  • Met een hoofdmenu dat altijd zichtbaar is op de website zal navigatie doorgaans heel overzichtelijk zijn. Ook bij scrollende pagina’s zal het menu in beeld moeten blijven staan.
  • In de tekst van de pagina’s kunnen ook links geplaatst worden naar andere pagina’s op de website. De teksten moeten duidelijk aangeven wat er te vinden is op de bestemming.
  • Uitklapmenu’s kunnen handig zijn voor mensen, maar zoekmachines kunnen deze informatie vaak niet lezen. Dit kan ertoe leiden dat achterliggende pagina’s niet geïndexeerd worden.

Naast optimalisatie van de navigatie voor bezoekers is het ook van belang om de navigatiestructuur optimaal in te richten voor zoekmachines. Dit betreft zowel het zichtbare gedeelte als in de HTML tags en metadata.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z