Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Pitch is een presentatie van een idee aan mogelijke investeerders of partners. De term wordt ook wel gebruikt als algemene term voor een verkoopverhaal aan consumenten. Naast concepten wordt deze vorm van presenteren eveneens toegepast om de kwaliteiten van een persoon te laten zien, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatieprocedure. Wat is een Pitch en wat hebben liften hiermee te maken?

Wat is Pitch?

Hoewel de term op zichzelf gebruikt kan worden, kan wellicht beter de vraag worden gesteld: “Wat is een Elevator Pitch?” Dit is namelijk een korte en bondige versie van het Pitchen van een idee. De uitgebreide term is gebaseerd op het idee dat een ondernemer samen met een directeur in de lift staat, en zo een kort moment de volledige aandacht heeft om een concept te verkopen. In praktijk betreft het vaak georganiseerde bijeenkomsten, waarin meerdere participanten hun praatje voor een groep investeerders kunnen houden. Het concept van de “Shark Tank” is een Elevator Pitch voorbeeld.

Letterlijk staat het ook voor de toonhoogte waarop we spreken, in ruimere zin wijst dit op het belang van een presentatie met overtuiging en samenhang, in de juiste ‘toon’ die aanspreekt bij de potentiële investeerder, werkgever of onderwijsinstelling.

Persoonlijke presentaties

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien wordt kort en bondig op prijs gesteld. Denk aan speeddating; in een aantal korte sessies kan een persoon een ander interessant persoon leren kennen. Bij een geslaagde match kan het stel verder daten. Deze efficiëntie keert uiteraard ook terug in het bedrijfsleven, waar tijd geld is. Met een Persoonlijke Pitch kunnen sollicitanten zichzelf presenteren aan potentiële werkgevers. Deze sessies vinden doorgaans plaats na de eerste schifting van sollicitatiebrieven, maar voor de officiële sollicitatiegesprekken. Met name in sectoren waar een groot aanbod aan sollicitanten bestaat worden dergelijke Pitches regelmatig toegepast. Een mogelijk minpunt van deze sessies is de oppervlakkigheid die doorgaans gepaard gaat met deze vorm van presenteren. Daarnaast zijn niet alle getalenteerde sollicitanten even goed in het Pitchen van een concept of zichzelf.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z