Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Kwaliteit staat voor de eigenschappen van een product of dienst. Het is in principe een subjectieve beoordeling, toch zijn er in een aantal gevallen objectieve meetcriteria gesteld omde kwalitatieve waarden van producten te bepalen. Wat is de betekenis van Kwaliteit en hoe wordt dit door consumenten ervaren?

Wat is Kwaliteit?

Bij consumenten is de verhouding tussen Prijs en Kwaliteit doorgaans van groter belang dan de kwalitatieve eigenschappen op zichzelf. Zo is het bijvoorbeeld heel goed mogelijk om een kabel te maken die niet zal breken, maar de kosten vallen dan hoger uit dan het apparaat waar de kabel aan wordt gekoppeld. Er is onderscheid te maken tussen objectieve en persoonlijke Kwaliteit:

  • Objectieve kwaliteit: Op basis van toetsbare eigenschappen en vergelijking met soortgelijke goederen kan een objectieve kwaliteitsmeting uitgevoerd worden. Hierbij wordt vaak een ondergrens bepaald met specificaties om aan te voldoen. Denk aan een ISO certificering of het KEMA keurmerk.
  • Persoonlijke kwaliteit: Een individu kan specifieke eisen stellen aan producten of diensten die de perceptie van Kwaliteit beïnvloeden. Denk aan service en ondersteuning die pas van toepassing is wanneer een product of dienst niet naar behoren werkt. Een adequate oplossing kan in dat geval van grote invloed zijn op de persoonlijke kwaliteit.

Voorbeelden van Kwaliteit, en de perceptie hiervan

Er zijn volop Kwaliteit voorbeelden te noemen, hier zijn er enkele.

  • Een artikel met “Made in China” op de verpakking wordt vaak als kwalitatief inferieur gezien. Sommige bedrijven maken daarom gebruik van termen als “Ontworpen in de VS”.
  • In Nederland wordt “Duitse Kwaliteit” vaak als kwaliteitskeurmerk gezien, ongeacht het merk of de werkelijke productie kwaliteit.
  • Winkels als Action specialiseren in goedkope ‘wegwerp’ artikelen. Door een imago als budget winkel op te bouwen is de kans dat iemand een defect product retourneert kleiner.
  • Producten die ingevoerd worden in Europa moeten aan strenge eisen voldoen. Toch wordt niet ieder product gecontroleerd wat regelmatig leidt tot het herroepen van producten.

Het merk Dr. Oetker heeft als officiële slogan “Kwaliteit is het beste recept”.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z