Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De betekenis van Damage Control is letterlijk het beperken van schade. Dit is doorgaans gericht op immateriële zaken zoals reputatieschade, hoewel het ook in context van materiële zaken kan worden toegepast. Denk aan een bedrijf dat grote verliezen maakt. Door schadebeperking kan een persoon, bedrijf of ander type organisatie de geleden schade trachten te beperken, en waar mogelijk zelfs om te buigen naar een voordelige situatie. Wat is Damage Control en hoe kan een bedrijf hier voordeel uit halen?

Definitie Damage Control?

Reputatie is van belang voor zowel personen als organisaties. Wanneer deze reputatie geschaad wordt door interne of externe factoren is het zaak om de geleden schade zoveel mogelijk te beperken. Dit proces noemt men Damage Control.

Voorbeeld 1: Een zanger wordt betrapt op seksuele activiteiten in openbare toiletten. Hierdoor wordt bekend dat de seksuele geaardheid niet overeenkomt met het publieke imago.

Voorbeeld 2: Een CEO van een autofabrikant publiceert op persoonlijke titel beledigende berichten. Dit doet de aandelen van het automerk kelderen.

In het eerste geval betrof het popster George Michael, zijn handelingen sloten niet aan bij zijn imago en muziek. In plaats van de zaak onder tafel te schuiven besloot hij een videoclip te maken die de draak stak met zijn privé perikelen. In het tweede geval gaat het over Elon Musk, de excentrieke directeur van Tesla Motors die zich op Twitter niet altijd even subtiel uitlaat. Hij werd ooit voor de bühne uit het bestuur gezet, terwijl hij voor het grote publiek toch hét gezicht bleef van het automerk.

Spin Doctors

In beide gevallen werd er Damage Control toegepast, en in beide gevallen heeft het een positieve uitwerking gehad. Dit is voor een deel het resultaat van Spin Doctors, dit zijn professionals die media uitingen manipuleren om zo een gewenst resultaat te bereiken. Daarbij wordt ook wel SEO als lapmiddel gebruikt. Wanneer negatieve berichten hoog scoren in Google wordt er een zondvloed aan positieve berichten gepubliceerd met als doel de zoekresultaten te beïnvloeden. Damage Control werkt niet altijd zoals bedoeld, soms blijkt het tij niet te keren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z