Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij een push strategie worden producten en diensten direct aangeboden aan mogelijke klanten. De afnemers hebben doorgaans een bereidheid om tot aanschaf over te gaan, of worden specifiek benaderd met een aanbod. De keten tussen aanbod en verkoop is korter dan bij een pull strategie. Wat is push strategie en hoe werkt dit in de praktijk?

Definitie push strategie

Een display in de supermarkt is een typisch voorbeeld van push marketing. De klant staat in de winkel en ziet een aantrekkelijke display staan met producten. Misschien staat er nog een tray bij met hapjes om te proeven. Het product wordt naar de klant “geduwd”. Deze strategie kan zowel in winkels als online worden toegepast. Een push strategie wordt ook wel outbound marketing genoemd.

Offline marketing leidt tot online actie

Push strategie begint vaak als een offline marketing inspanning, denk aan een mailing via de post. In het bericht staat een website vermeld met een speciaal aanbod. Hoewel het ook mogelijk is online deze vorm van marketing toe te passen, worden met name bij push marketing vaak de traditionele kanalen aangesproken.

Push strategie en pull strategie

Bij een pull strategie wordt de potentiële klant gevraagd om een actie te ondernemen zoals het bezoeken van een website. De klant is op zoek naar een antwoord voor een vraag. Bij een push strategie wordt middels marketing een aanbod gemaakt, de klant kan hier direct op ingaan.

Actief of passief?

Hoewel pull marketing ook een actieve houding van een aanbieder vereist, is een push strategie veelal actiever en soms zelfs agressief in de wijze van aanbieden. Er is daarmee minder activiteit vanuit de klant vereist, die hoeft vaak alleen “ja” te zeggen tegen het aanbod. In een marketing campagne kunnen beide strategieën aan bod komen, het is ook mogelijk om voor één aanpak te kiezen.

Bij push strategie worden potentiële klanten actief benaderd om een aankoop te verrichten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z