Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een watermerk is een traditioneel een afbeelding die niet zichtbaar is door inkt maar door te variëren in de dikte van het papier. Daardoor is het in veel gevallen ook voelbaar. Deze techniek is met name bekend in het gebruik op briefgeld. Er zijn ook digitale manieren om bestanden te watermerken om illegale kopieën te identificeren. Wat is een watermerk en waarom maken vervalsers hier dan geen gebruik van?

Wat is watermerk?

Al in 1282 werd deze techniek toegepast in het Italiaanse Bologna. Watermerken komen met name voor op briefgeld, en worden ook wel voor postzegels gebruikt. Het is een methode om originele documenten te identificeren, doorgaans drukwerk met een monetaire waarde. Omdat de papiersoort en de druktechniek afwijkend zijn van standaard drukwerk wordt vervalsing geremd, uiteraard zijn vervalsers wel in staat om deze techniek te reproduceren. Daarom worden er ook andere verificatiemethoden toegepast om waardepapieren te produceren. Naast visuele of voelbare watermerken is het ook mogelijk om audio van een Watermerk te voorzien. Door frequenties toe te passen die voor het menselijk oor onhoorbaar zijn kan een geluidsbestand herleid worden tot de bron.

Digitale versie

In de digitale wereld is het eenvoudig om een exacte kopie te maken van een bestand. Met een digital watermark kan de auteursrechtelijk eigenaar van een bestand geïdentificeerd worden. Dit kan van toepassing zijn op foto’s, videofragmenten of geluidsbestanden. Bij een kopie zal exact dezelfde informatie worden overgenomen. Voor de gebruiker is er geen verschil te bespeuren, het dient puur als verificatie instrument. Digitaal Watermerken werkt alleen voor bestanden die ongecomprimeerd of met een lossless compressie worden opgeslagen, met andere methoden wordt de data aangepast waarmee het Watermerk niet langer traceerbaar is. Een andere manier om kopieën of afgeleide versies van digitale afbeeldingen op te sporen is een ‘reverse image search’ waarbij op soortgelijke afbeeldingen worden gezocht. Er zijn ook audio applicaties die op basis van een sample een bijbehorend muziekstuk kunnen vinden

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z