Volledige begrippenlijst

Interne concurrentie

schrijf je in voor de nieuwsbrief meer info

Beschrijving

Interne concurrentie is een term die gebruikt wordt om pagina’s op een website aan te duiden die dusdanig veel overeenkomsten vertonen dat ze een negatieve invloed uitoefenen op de ranking in zoekmachines. Een andere term voor dit probleem is Keyword Cannibalization. Wat is interne concurrentie en hoe los je dit probleem op?

Wat is interne concurrentie?

Als je een webshop hebt met worsten lijkt het slim om een blog in te richten met artikelen waar het keyword “worsten” vaak in voorkomt. Want het is bekend dat meer content de vindbaarheid in zoekmachines beter maakt, dus tientallen blogs over worsten zal de ranking bevorderen. In praktijk werkt het niet zo, het zoekalgoritme kan op twee manieren ‘struikelen’ over deze pagina’s:

De zoekresultaten filteren overeenkomende resultaten op hetzelfde domein om de diversiteit aan zoekresultaten te bewaken. Zo zullen er maximaal twee of drie soortgelijke pagina’s hoog in de ranking komen te staan.
De overeenkomende pagina’s moeten de aandacht van zowel webcrawlers als bezoekers delen, wat betekent dat er per pagina minder bezoekers komen. In plaats van meer zichtbaarheid wordt het juist minder.

Interne concurrentie kan het resultaat zijn van SEO inspanningen die een averechts effect ten gevolge hebben. Door de focus op steeds dezelfde zoekwoorden vindt er Keyword Cannibalization plaats waarmee de ranking van de pagina’s juist gaat dalen in plaats van stijgen.

Wat is de oplossing voor dit probleem?

Content is King, dus pagina’s verwijderen omdat ze elkaar in de weg zitten is doorgaans niet de beste oplossing. Het is wel mogelijk om de pagina’s meer uniek te maken. Dus in plaats van inzetten op het woord ‘worsten’ meer diversiteit aanbrengen met ‘chipolata’, ‘rookworst’ of ‘knakworsten’. Het is ook mogelijk om pagina’s samen te voegen tot een langere pagina. Longread pagina’s met meer tekst scoren doorgaans beter in de zoekresultaten. Door een Google zoekopdracht uit te voeren met site:domein.xxx (vul hier het gewenste domein in) als voorvoegsel is snel te zien welke pagina’s geïndexeerd worden en op welke positie ze staan.