Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Additioneel staat voor een aanvulling op een ander product, dienst, document etc. Het betreft een toevoeging die niet op zichzelf staat. Synoniemen zijn bijgevoegd, toegevoegd, extra, supplementair, complementair of additief. Wat is additioneel en hoe wordt dit gebruikt in een online marketing context?

Definitie additioneel

Het Nederlandse woord additioneel komt van het Franse woord ‘additionel’. Het bijvoeglijk naamwoord komt van het zelfstandig naamwoord ‘additie’ met als achtervoegsel -eel. Het staat voor een toevoeging, het is daarmee altijd gekoppeld aan iets anders en komt samen of na het primaire object. Naast producten of diensten kan het ook van toepassing zijn op andere zaken zoals teksten of wetgeving.

Gerelateerd aan additioneel is het woord ‘addendum’ wat staat voor een toevoeging van een auteur aan een document. Dit woord komt van ‘gerundivum addendum’ wat letterlijk ‘dat wat moet worden toegevoegd’ betekent.

Additioneel bij herhaalaankopen

De term additioneel komt regelmatig voor in marketing met betrekking tot een additionele vraag. Iemand die een elektrisch apparaat koopt zal ook batterijen nodig hebben. In dat geval kunnen additioneel batterijen worden verkocht. Iemand die een papierdispenser besteld voor een bedrijfskantine zal ook papier nodig hebben om de dispenser mee te vullen. In een webshop is het mogelijk om direct gerelateerde producten te vertonen die additioneel besteld kunnen worden. Het is eveneens een optie om na pakweg een maand een e-mail te sturen met de vraag of de batterij of het papier bijna op is. Enerzijds is dit een vorm van marketing, anderzijds is het een vorm van klantenservice.

Printers zijn berucht vanwege de hoge kosten voor inkt en toners. Printers worden soms met lage winst of zelfs met verlies verkocht, voor inkt en toners wordt vervolgens een hoge marge gerekend. Door aftermarket producten uit te sluiten kan het merk winst maken met additionele aankopen. Het gebruik van cartridges en toners van andere merken is echter niet af te dwingen. Een oplossing om extra omzet te behalen is het aanbieden van print abonnementen. Zo wordt er bijvoorbeeld nieuwe inkt geleverd voordat de oude op is. Online is uit te lezen hoeveel inkt er nog beschikbaar is in de printer van de klant.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z