Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

JQuery is een JavaScript library met als doel het vereenvoudigen van HTML DOM elementen en het bewerken van CSS. Het is een gratis library die is uitgegeven onder een Open Source licentie, en wordt toegepast op pakweg driekwart van de tien miljoen meest populaire websites. Wat is JQuery en waarom is deze JavaScript library zo populair?

Wat is JQuery?

John Resig is de oorspronkelijke ontwikkelaar van de JQuery library, die in 2006 uitkwam. De inspiratie komt voort uit de cssQuery library die Dean Edwards eerder had ontwikkeld. In de loop der jaren is het gebruik van deze library alleen maar toegenomen. In basis is het een library om DOM (Document Object Model) te bewerken, het werkt op basis van vertakkingen met alle elementen van een webpagina. Het vereenvoudigt web development door bijvoorbeeld een element in een document op te sporen met overeenkomstige parameters, en de kenmerken hiervan te wijzigen. Met commando’s als JQuery each en JQuery find kan de developer efficiënt werken, met een cross-browser functionaliteit.

Enkele standaard principes zijn:

  • Kort en helder dankzij ketens van functies en benamingen.
  • Scheiding van JavaScript en HTML.
  • Hoewel niet alle JavaScripting protocollen overeenkomen per browser, werkt JQuery op alle browsers hetzelfde wat mogelijke inconsistenties uitsluit.
  • De mogelijkheid bestaat om nieuwe events, elementen en methodes toe te voegen die weer als plugin gebruikt kunnen worden.

JQuery wordt ondersteund door alle populaire browsers waaronder Chrome, Firefox, Safari en Edge. Naast desktop werkt het ook op mobiele toestellen, met ondersteuning voor iOS sinds versie 7, en Android versie 4.0.

Open Source licentie

Oorspronkelijk werd de code vrijgegeven onder de CC BY-SA 2.5, in 2006 zou het onder een nieuwe MIT licentie worden uitgegeven. Er waren toen twee licenties, zowel onder GPL als MIT. Dit zorgde voor onduidelijkheid, sinds 2012 is de GPL licentie gestaakt en is de code alleen nog onder de MIT licentie beschikbaar.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z