Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij een websitemigratie wordt (een groot deel van) de inhoud van een website verhuisd naar een andere locatie (server), of grotendeels opnieuw ingedeeld. Hoewel deze migratie de kwaliteit van de website kan verbeteren, is het mogelijk dat de ranking in Google terugvalt wanneer de migratie niet op de juiste wijze wordt doorgevoerd. Wat is websitemigratie en hoe voorkom je een daling in de zoekresultaten?

Definitie websitemigratie?

Een website wordt via een server gehost. Hoewel de locatie van deze server kan variëren, zijn alle pagina’s gekoppeld aan een unieke URL. Wanneer de website van structuur verandert, of de pagina in zijn geheel wordt overgezet naar een ander domein, zullen de URL’s wijzigen. In dat geval spreken we van websitemigratie.

Invloed op de ranking in Google

Google indexeert pagina’s, aan iedere pagina wordt een waarde toegekend. Wanneer de locatie van een pagina verandert zal deze waarde verdwijnen. Een vervangende pagina zal weer opnieuw een waarde moeten opbouwen. Door redirects te maken van de oude pagina naar de nieuwe, kan de ranking waarde behouden blijven.

Bij een websitemigratie naar een nieuw domein is het verstandig om het nieuwe domein te melden bij Google. Dan zal de nieuwe locatie direct geïndexeerd worden, wat doorgaans sneller gaat dan wachten tot webcrawlers langskomen. Ook wordt er in dit geval rekening gehouden met de ranking van het oude domein. Is dit onbekend terrein voor je? Schakel dan een SEO bureau in om je hiermee te helpen, zeker op het vlak van het verliezen van rankings door een slecht uitgevoerde website migratie, is voorkomen beter dan genezen. 

Geen verhuizing, toch een websitemigratie

In 2018 besloot Google om webadressen zonder beveiliging (http://) te markeren als mogelijk onveilig. Daarom zijn veel websites overgestapt op een https:// verbinding. Hoewel dit niets anders betekent dat een SSL certificaat aanvragen en installeren, zullen bestaande http:// koppelingen vanaf andere websites niet meer functioneren als er geen redirect naar de https:// versie wordt ingesteld. Dit kan van invloed zijn op de ranking van een website, terwijl het domein in feite niet gewijzigd is.

Websitemigratie kan voordeel opleveren om de prestaties van een website te verbeteren, het is doorgaans wel van belang de ranking van de oude website in Google te behouden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z