Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Traffic met betrekking tot internet staat voor de hoeveelheid data die ontvangen en verzonden wordt via een website. Hierbij wordt doorgaans menselijk dataverkeer gemeten, bots en webcrawlers tellen hier niet in mee. Analyse van web traffic biedt informatie voor internet marketing, en geeft ten dele de populariteit van een website aan. Wat is traffic en welke informatie kun je hieruit ontlenen?

Definitie traffic

Wanneer je een webpagina bezoekt wordt er data geladen en verstuurd, traffic is daarmee dus het internet “verkeer”. Datastromen gaan op en neer, op basis van deze informatie komt er veel informatie beschikbaar over zowel websites als de bezoekers. Denk aan informatie als:

  • Het aantal bezoekers,
  • Het aantal bezochte pagina’s (per bezoeker).
  • Gemiddelde tijdsduur doorgebracht op een website of pagina, ofwel time on site.
  • De meest populaire pagina’s op een domein.
  • Een grafiek met piekmomenten en rustige momenten.
  • De IP adressen die nodig zijn om de content te verzenden en te ontvangen.
  • Doorverwijzingen vanuit andere websites en de traffic die zij genereren.

Populair of niet efficiënt?

Er zijn twee manieren om de traffic te beoordelen. Enerzijds kun je stellen dat veel traffic overeenkomt met een grote populariteit. Anderzijds is het ook mogelijk dat een pagina niet geoptimaliseerd is en te veel data verbruikt. Een grote populariteit is ook niet altijd een voordeel, bijvoorbeeld wanneer de traffic wordt gegeneerd door bezoekers die niet relevant of gewenst zijn voor de aanbieder. Zo werd de campagne site voor George W. Bush in 2004 geblokkeerd voor bezoekers buiten de Verenigde Staten vanwege een poging tot hacking.

Het belang van zoekmachines

De meeste traffic online wordt gegeneerd door zoekmachines die meestal meerdere resultaten bieden die relevant zijn voor de zoekopdracht. Hierdoor ontdekken bezoekers pagina’s die ze op een andere manier niet hadden kunnen vinden. Met SEO ofwel zoekmachine optimalisatie kan de hoeveelheid traffic dus gestimuleerd worden. Daarbij zal niet al het verkeer noodzakelijkerwijs relevant zijn voor de aanbieder.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z