Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

XML staat voor Extensible Markup Language en wordt gebruikt om data te beschrijven. Het is een standaard protocol dat het aanbieden van informatie op een gestructureerde wijze eenvoudig maakt. Naast het openbare internet kan deze standaard ook binnen bedrijven gebruikt worden. Wat is XML en hoe zit een XML bestand in elkaar?

Definitie XML

Extensible Markup Language is een markup taal die gebaseerd is op SGML (Standard Generalized Markup Language). De tags zijn bedoeld om data te identificeren en lokaliseren, het heeft geen invloed op de weergave zoals dit bij HTML tags het geval is. Een XML bestand is leesbaar voor zowel computers als voor mensen. De eerste versie werd in 1998 geïntroduceerd door het World Wide Web Consortium. SGML is een stuk ouder, deze taal werd in de jaren zeventig ontwikkeld met een ISO certificering in 1986.

XML sitemap

Een XML sitemap is een lijst met daarin alle URL’s voor een website. Dit stelt zoekmachines in staat om op een meer efficiënte wijze  URL’s te vinden die mogelijk ‘begraven’ zijn in een complexe website structuur. Het betreft een inclusief protocol waarmee het een aanvulling vormt op robots.txt wat juist een exclusief protocol is. De documenten hebben een hiërarchische structuur die gevisualiseerd kunnen worden als een boomstructuur, ook wel een XML tree (boom) genoemd. Er is altijd een basis element aanwezig van waaruit alle andere elementen voortkomen. Het is mogelijk om databases in dit formaat bij te houden, de ondersteuning voor Unicode maakt het niet alleen eenvoudig om te lezen, de data kan ook geëxporteerd worden naar diverse formaten waaronder Excel en PDF documenten.

Verschil met XLS

XML wordt ook gebruikt als basis voor XLSX. In tegenstelling tot XLS is het nieuwe formaat tekst gebaseerd. XLS is een binair formaat dat niet kan worden ingelezen met standaard tekstverwerkers. Daarmee is het XLSX formaat beter leesbaar en eenvoudiger te verwerken dan een XLS bestand.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z