Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

H1 is een HTML tag die aangeeft dat het een titel betreft. Het is daarmee één van de zes H-tags die gebruikt kunnen worden om aan te geven om welk soort kop het gaat. Op een pagina hoort slechts één H1 tag gebruikt te worden, waarmee deze kop verschilt ten opzichte van de andere vijf tags. Wat is H1 en waarom is deze titel anders dan de titels op zoekresultaten pagina’s?

Wat is H1?

Een HTML pagina bestaat naast tekst ook uit instructies voor de webbrowser om specifieke elementen weer te geven. De H1 tag wordt als volgt weergegeven:

<h1> Dit is de titel van een webpagina </h1>

De tags geven aan tot welk type kop de tekst behoort, en zal op basis hiervan de juiste weergave kiezen. In praktijk zal dit het grootste lettertype op de pagina zijn, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Volgens de richtlijnen behoort de H1 tag slechts eenmaal per pagina gebruikt te worden. H2, H3 en de andere H-tags mogen wel vaker gebruikt worden. Hoewel deze titel hetzelfde kan zijn als de titel zoals deze op zoekresultaten pagina’s wordt weergegeven is dit niet altijd het geval. Deze titels vervullen namelijk een andere functie.

Titels voor SEO

De H1 titel is specifiek bedoeld voor bezoekers die de pagina hebben geopend. Dit is anders dan een titelweergave op de zoekresultaten pagina’s. Die moet namelijk meer beschrijvend en uitnodigend zijn omdat ze de gebruiker dienen te ‘verleiden’ om op de link te klikken. Ook is het bij zoekmachine titels van belang dat de voornaamste informatie in de eerste 60-80 karakters wordt gegeven, bij een H1 titel moet het vooral een pakkende titel zijn die inspireert om verder te lezen. Er bestaat een overlapping tussen de doelstellingen, bij een aantal pagina’s kan deze titel daarom wel overeenkomstig zijn. Maar er zijn ook zeker onderwerpen waarbij de paginatitel op de pagina en zoekmachines beter af kan wijken. De H1 titels wel een waarde te vertegenwoordigen voor de ranking in zoekmachines, al is Google hier niet duidelijk over.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z