Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

AMP is een Open Source project om de prestaties van web content en advertenties te verbeteren. Dit project wordt aangestuurd door Google en is vrij te gebruiken voor webontwikkelaars. AMP kan gekoppeld worden aan diverse diensten waaronder vooraanstaande zoekmachines, social media platforms en andere online publicaties. Wat zijn Accelerated Mobile Pages en wat is de meerwaarde voor internet marketing?

Definitie Accelerated Mobile Pages

Het AMP project komt uit de koker van Google, in oktober 2015 werd dit Open Source initiatief gelanceerd in samenwerking met het Europese Nieuws Initiatief. Naast Google zijn ook andere grote partijen zoals LinkedIn, Pinterest, Twitter en WordPress betrokken bij dit project. AMP zijn alternatieve versies van standaard webpagina’s die eenvoudig te indexeren zijn door webcrawlers, en ondergebracht worden in de Google AMP cache. Deze pagina’s zijn dusdanig geoptimaliseerd dat ze tot pakweg driemaal sneller laden dan de standaard versie. Er schuilt wel een gevaar in AMP pagina’s die doelbewust een andere pagina kopiëren om bezoekersinformatie te stelen.

Accelerated Mobile Pages, Facebook Instant Articles en Apple News

Hoewel er veel bedrijven en diensten waaronder ook Bing van Microsoft werken met Accelerated Mobile Pages, zijn er uiteraard ook alternatieven. Zowel Facebook als Apple hebben een eigen versie van dit systeem, ze werden alledrie in 2015 gelanceerd. Omdat AMP volgens een Open Source licentie werkt is het in principe open voor iedereen die er gebruik van wil maken, de oplossingen van Facebook en Apple zijn aan hun eigen ecosysteem gebonden. Dat neemt niet weg dat Google hier gebruik van kan maken door het internet als geheel naar eigen inzicht vorm te geven.

AMP en inkomsten

Hoewel Accelerated Mobile Pages beter vindbaar zijn, kan de conversie van deze pagina’s lager liggen dan de standaard versie. Daarom werden AMP Ads geïntroduceerd die meer mogelijkheden bieden voor zoekmachine adverteren op deze alternatieve pagina’s, met behoud van de snelle laadtijden en hoge vindbaarheid.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z