Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Een early adopter is een persoon die een product of dienst afneemt waarvan de kwaliteit of meerwaarde nog niet is bewezen in de markt. Om eerder gebruik te maken van nieuwe producten of diensten moet worden geaccepteerd dat de gebruiker niet altijd een vlekkeloze werking kan verwachten, of dat de kosten hoger kunnen liggen dan voor consumenten die later instappen. Wat is early adopter en waarom zou je niet even wachten?

Wat is een early adopter?

De juiste schrijfwijze is early adopter, dus niet adapter of adaptor, het betreft een persoon die vooraan in de rij staat als klant voor een nieuw, doorgaans innovatief concept. Het zijn eindconsumenten van producten of diensten die op de markt verkrijgbaar zijn, daarmee komen ze na de beta-testers en ontwikkelaars. Met name in technologische producten en software zijn er bovenmatig veel Early Adopters waar te nemen.

Voorbeelden van vroege instappers:

Bij Apple producten is het een publiek geheim dat de eerste versie van een nieuw product doorgaans niet voldoet aan de beloften die gemaakt worden. Zo werden de eerste iPhone, iPad en Apple Watch vervangen door een veruit superieure opvolger.
De Samsung Fold behoort niet alleen tot de eerste generatie vouwbare schermen, het was bij lancering ook één van de duurste smartphones. De versie voor early adopters bleek bij reviewers direct zoveel verwarring en problemen op te roepen dat Samsung duidelijk moest aangeven dat de beschermende folie niet verwijderd moest worden.
De eerste generatie(s) VR brillen waren niet praktisch in gebruik en de virtuele ervaring liet te wensen over. Hoewel je kunt stellen dat deze fase nog steeds niet voorbij is, kan de Oculus Quest 2 als één van de eerste ‘echte’ producten voor de gemiddelde consument worden gezien.

Crowdfunding

In het begin van crowdfunding sites als Kickstarter en Indiegogo waren het vooral start-ups die gebruik maakten van de early adopter mentaliteit, nu maken ook gevestigde merken als Xiaomi en Philips gebruik van deze platformen om nieuwe producten te lanceren.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z