Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Vlog staat letterlijk voor ‘Video Log’ en is de video variant van een Blog die doorgaans vooral geschreven tekst bevat. Naast de overeenkomende kenmerken van audio en video kan de vorm sterk verschillen per vlogger. Inhoudelijk ligt het doorgaans meer in lijn met een online dagboek dan met een professionele productie, hoewel er geen duidelijke standaard bestaat. Vlogs kunnen via meerdere kanalen verspreid worden waarvan YouTube en Facebook bekende voorbeelden zijn. Wat is vlog en wat zijn de bekendste vloggers?

Wat is een vlog?

Net zoals een blog een website is waarbij kwantiteit en een hoge frequentie doorgaans belangrijker zijn dan redactionele kwaliteit, is een vlog een videokanaal met veel video’s die niet per definitie uitblinken in hoogwaardige productiewaarden. Een vlog is doorgaans ingericht rond één persoon waarbij niet altijd helder is of het om een ‘echt’ persoon gaat, een karakter of een combinatie van beiden. Vloggen is een laagdrempelige manier om een groot publiek te bereiken, het is met name de tijdsinvestering en charisma die van belang zijn om populariteit te verwerven. Populaire vloggers worden meer bekeken dan veel populaire televisieprogramma’s die met veel hogere budgetten gemaakt worden.

Charles Trippy staat in het Guinness Book of World Records door 3000 opeenvolgende vlogs in een dagelijkse persoonlijke video blog.

Bekendste Vloggers

Wereldwijd is Pewdiepie de meest bekende vlogger, andere bekende namen zijn Markiplier en JackSepticEye. Met name vloggers die computerspellen spelen en hier commentaar op geven worden vaak bekeken. Enzo Knol behoort tot de meest beroemde vloggers in Nederland, de Nederlandse Nikkie Tutorials heeft ondertussen succesvol de overstap gemaakt naar meer traditionele kanalen door bijvoorbeeld haar optreden in “Wie is de Mol?” In 2020. In 2019 stond Jelly als Nederlander bovenaan in de ranglijst met ruim 14 miljoen volgers, ook hij is een gaming vlogger.

Het aantal volgers staat niet altijd direct in relatie met het aantal views, beide zijn wel meetpunten om de waarde als influencer te bepalen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z