Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij externe personen of bedrijven reclame maken voor producten of diensten die door een bedrijf verkocht worden. Bij een succesvolle verkoop krijgen affiliates een commissie toegekend. Wat is affiliate marketing en hoe verschilt dit met andere online verkopen zoals dropshipping?

Definitie affiliate marketing

het Engelstalige woord ‘affiliate’ staat letterlijk voor iemand die verbonden is met een organisatie. Dit is niet hetzelfde in de definitie van affiliate marketing. Hierbij gaat het om een persoon of onderneming die promotie maakt voor een product of dienst zonder verbonden te zijn met deze organisatie. De scheidingslijn kan overigens wel onduidelijk zijn.

Een affiliate prijst een product of dienst aan met een koppeling naar de website waar dit product of deze dienst besteld kan worden. De koppeling is voorzien van een unieke identificatie code, de bezoeker heeft hier geen weet van. Als de geïnteresseerde bezoeker tot aankoop overgaat dan zal de affiliate een commissie ontvangen van de verkoper. Een eenvoudig voorbeeld van affiliate marketing is een link vanuit een blog naar een product op Amazon. Als iemand via deze link producten koopt ontvangt de blogger hier geld voor.

Cookies en toekenning

Er kunnen meerdere affiliates verwijzen naar dezelfde verkoper. De wijze van toekenning kan verschillen per affiliate netwerk. Soms ontvangt de eerste doorverwijzende partij de commissie, soms de laatste of de commissie wordt verdeeld. Door gebruik te maken van cookies kan deze informatie bewaard worden.

Affiliate marketing of dropshipping?

Over het algemeen is affiliate marketing een manier van inkomsten genereren met een relatief laag risico. De affiliate hoeft niet te investeren in productontwikkeling, er wordt geen voorraad ingekocht en het logistieke proces inclusief after-sales service wordt door andere partijen uitgevoerd. Daarmee kan affiliate marketing een aantrekkelijk verdienmodel zijn. Dropshipping is een manier van online verkoop waarbij de aanbieder ook geen voorraad hoeft in te kopen. Ook hierbij ligt het ondernemersrisico potentieel lager. Het voornaamste verschil is dat bij dropshipping de aanbieder de verkoper is en verantwoordelijk zal zijn voor de geleverde goederen. Dit geldt dus ook voor de wettelijke bedenktermijn en afhandeling van garantie.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z