Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Naamsbekendheid staat voor de herkenning die mensen hebben bij het horen of lezen van een naam. Ook kan het staan voor de recollectie van namen. Voor een aantal professionals is Naamsbekendheid een belangrijke factor voor succes. Wat is Naamsbekendheid en waarom is een naam herkennen niet altijd voldoende?

Wat is Naamsbekendheid?

Hoeveel leden van het kabinet kun je bij naam noemen? Dit is een vraag die regelmatig wordt gesteld om de politieke kennis te testen. Is het van belang om te weten dat de minister-president van Nederland Mark Rutte heet, of zijn alleen zijn beslissingen relevant voor de burger? Tijdens de verkiezingen is Naamsbekendheid wel degelijk van belang, zeker in politieke systemen zoals de Verenigde Staten waar één centraal persoon als absolute partijleider wordt gepresenteerd. Artiesten en acteurs werken ook aan het uitbreiden van hun Naamsbekendheid om commerciële redenen.

Hoe kun je Naamsbekendheid vergroten?

Een kritiek op de huidige generatie Influencers en online beroemdheden is dat ze ‘bekend zijn omdat ze bekend zijn’, dus niet vanwege hun beroep of hun prestaties. Paris Hilton en Kim Kardashian zijn vaak genoemde voorbeelden. Een naam wordt een merk, en dat vertegenwoordigt een waarde. Via social media, likes en volgers kan de Naamsbekendheid vergroot worden. Meeliften op de bekendheid van anderen wordt regelmatig toegepast als strategie, een nieuw imago aanmeten is ook een optie. Zo ontpopte Miley Cyrus zich van een ‘saaie’ kinderster tot een ‘gewaagde’ superster, en werd het uitsteken van haar tong een onderdeel van haar ‘merk’.

Alleen de naam kennen is niet voldoende

In de film “The Distinguished Gentleman” uit 1992 wordt de draak gestoken met Naamsbekendheid. Eddie Murphy speelt een karakter met dezelfde naam als een onlangs overleden congreslid. Hij maakt hier gebruik van door zichzelf op de verkiezingslijst te zetten. Omdat kiezers uit gewoonte stemmen, weet hij verkozen te worden puur op naam alleen. Dit geeft aan dat het herkennen van een naam niet automatisch betekent dat mensen ook weten over wie het gaat. En waarom deze naam van belang is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z