Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Yield management is een term die met name in de hospitality sector wordt gebruikt om de omzet op beschikbare kamers te optimaliseren. Hoewel de term yield management dicht bij revenue management ligt betekenen ze niet volledig hetzelfde. Wat is yield management en hoe verschilt dit met revenue management?

Wat is yield management?

Hotels hebben kamers, vliegtuigen hebben stoelen net zoals bussen of taxi’s. De capaciteit is aanwezig, nu de klanten nog. In tegenstelling tot veel sectoren waar goederen op basis van vraag geproduceerd kunnen worden, is er binnen een aantal sectoren een aanbod waar de vraag op afgestemd moet worden. Een hotel kan bijvoorbeeld terugschalen op personeelskosten, toch zal iedere kamer die niet bezet is geld kosten. Met yield management worden diverse methoden ingezet om de omzet zo hoog mogelijk te houden.

Verschil met revenue management

Hoewel de termen regelmatig door elkaar gebruikt worden zijn ze niet helemaal gelijk. Revenue management is de meer overkoepelende term waarbij alle kosten en baten meegeteld worden zoals de kosten voor het personeel. Bij yield management gaat het specifiek over de beschikbare ruimte; de kamers die leeg staan of juist bezet zijn.

Elastische prijzen

Vraag en aanbod is in vele sectoren van toepassing, in bedrijfstakken met een aanbod dat niet eenvoudig op- of terug te schalen is zal het van belang zijn om de bezettingsgraad hoog te houden. Zo zal een kamer die tegen korting verhuurd wordt doorgaans meer opbrengen dan een kamer die leeg staat. Daar zal uiteraard een omslagpunt zijn waar in yield management rekening mee wordt gehouden. Prijzen voor hotelkamers zijn doorgaans ‘elastisch’ en kunnen op ieder moment aangepast worden. Er dient een totale omzet gegenereerd te worden waarbij de inkomsten uit verhuurde kamers samen opgeteld worden. Daarbij is het mogelijk dat één kamer voor de maximale prijs wordt verhuurd terwijl een andere met een hoge korting aangeboden wordt. Er zijn diverse hotel booking sites zoals Booking.com en Agoda.com met sterk fluctuerende prijzen op basis van beschikbaarheid.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z