Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een transactie is een overeenkomst tussen een koper en een verkoper om goederen, diensten of monetaire zaken uit te wisselen. Heel eenvoudig gesteld gaat het dus om een verkoop. De wereldeconomie draait op basis van de vele transacties die dagelijks plaatsvinden, waarbij er een waarde wordt toegekend aan allerlei soorten fysieke en digitale diensten of goederen. Om als verkoper meer inzicht te verkrijgen over een transactie kan administratieve software gebruikt worden, of Google Analytics.

Definitie transactie

Een persoon gaat naar de winkel, neemt een product uit het schap en rekent deze af bij de kassa. Er heeft een transactie plaatsgevonden. Dezelfde persoon gaat naar een webshop, legt een product in het winkelmandje en rekent af via iDeal. Er heeft een transactie in de webwinkel plaatsgevonden. Naast producten kunnen ook diensten op dezelfde wijze uitgewisseld worden.

Er zijn veel modellen mogelijk, zo is een abonnement of een licentie weer een andere vorm van transactionele handelingen. Daarbij is het niet altijd direct duidelijk wat er precies gekocht of verkocht wordt. Denk aan een DVD of een digitale download van dezelfde film. In beide gevallen geeft de filmdistributeur een licentie om de film te bekijken, de rechten blijven bij de distributeur. Maar de digitale download kan beperkt zijn, zoals dit ook bij verhuur van toepassing is, terwijl de DVD schijf permanent eigendom blijft.

Google Analytics

Naast webstatistieken is het ook mogelijk om iedere transactie in Google Analytics te bekijken en te analyseren, om zo meer zicht te krijgen op verkoopaantallen, winst of hoelang het duurt voordat een klant tot verkoop overgaat. Hiervoor dient de ondernemer wel bedrijfsstrategische informatie te delen met Google.

De ideale situatie bij een transactie is een positieve ervaring bij zowel de verkoper als de klant te realiseren. Naast het bedrag zijn er ook andere factoren die hierbij een rol spelen, zoals de service en afhandeling, de communicatie of het retourbeleid.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z