Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een verzendlijst is een lijst waarin adressen opgenomen worden die hetzelfde bericht zullen ontvangen. Deze lijsten wordt bijvoorbeeld gebruikt om drukwerk te verzenden naar fysieke adressen, het kan ook een mailinglijst betreffen met contacten die een nieuwsbrief ontvangen of een aanbieding. Wat is een verzendlijst en hoe staat dit in relatie tot een verwerkersovereenkomst?

Wat is een verzendlijst?

Wanneer dezelfde berichtgeving naar een groter aantal adressen verzonden moet worden, zal er een verzendlijst worden opgesteld. Je kunt verzendlijsten in Word maken, doorgaans wordt er spreadsheet software gebruikt zoals Excel of specifieke software die gekoppeld is aan een centraal administratie systeem. Op deze lijsten staan gegevens van geadresseerden. Dit kunnen fysieke huisadressen zijn maar ook mailadressen of in het geval van SMS-berichten telefoonnummers.

WhatsApp massa berichten

Een online dienst die vaak geassocieerd wordt met verzendlijsten is WhatsApp. Om een ontvanger een bericht te sturen is slechts een telefoonnummer nodig. Naast individuele berichten is het ook mogelijk om één bericht naar een grote groep gebruikers te verzenden zonder dat de ontvanger ziet dat er meerdere ontvangers zijn. Dit kan toegepast worden voor marketingdoeleinden, er kan ook misbruik van worden gemaakt door frauduleuze berichten te verzenden die als doel hebben informatie in te winnen of financiële transacties in gang te zetten. Hoewel dit ook via andere kanalen mogelijk is blijken Direct Messaging platformen hier specifiek gevoelig voor te zijn.

Verwerkersovereenkomst

In de AVG wetgeving die in 2018 werd ingevoerd wordt de definitie van de verwerkersovereenkomst beschreven. Verzendlijsten worden vaak gebruikt door externe partijen, denk aan een uitgever die publicaties verstuurd naar abonnees van een opdrachtgever. Op het moment dat er privacy gevoelige informatie wordt overgedragen naar een derde partij dient er een verwerkersovereenkomst aanwezig te zijn waarin de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen opgenomen worden. Doorgaans zal de onderaannemer een verzendlijst eenmalig gebruiken, na gebruik wordt dit bestand gewist om mogelijke privacy schending te voorkomen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z