Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

DNS staat voor Domain Name Servers of in het Nederlands Domeinnaam Servers. Het is een lijst van adressen die te vergelijken is met een telefoonboek. In deze database bevinden zich domeinnamen die vertaald worden naar IP adressen. Zo wordt een getallencode aangeduid als een herkenbare naam. Wat is een DNS en hoe kun je deze server controleren?

Definitie DNS

De betekenis van DNS is letterlijk Domain Name Server. Dit wijst al op het gebruik van namen. Webservers communiceren met codes die voor mensen niet direct leesbaar zijn. Door verschillende records te registreren wordt bepaald waar de content van een website is ondergebracht. Standaard records zijn A, AAAA, SOA, TXT, MX en de Root servers. Wanneer deze records niet goed of niet volledig zijn ingevuld kan een website onbereikbaar zijn.

Bij het bezoeken van een website zal informatie van de DNS servers worden opgevraagd. Voor de gebruikers zal dit proces onzichtbaar zijn, er hoeft alleen een website URL ingevoerd te worden. Het opvragen van informatie kan een uitvoerig proces zijn, meer dan een kwart van de tijd die het kost om een pagina te laden kan in beslag worden genomen voor het opvragen van de Domain Name Server. Het is daarom van belang dat de servers snel bereikbaar zijn, en dat ze snel met resultaten komen om het laden van pagina’s te versnellen.

Een DNS check uitvoeren

Er zijn verschillende gratis tools om een DNS check uit te voeren. Voer een webadres is, en het IP adres wordt direct weergegeven. Zo verwijst example.com naar het IP adres 198.105.232.4. De servers zijn onderverdeeld in vier types:

  1. Recursive resolvers
  2. Root nameservers
  3. TLD nameservers
  4. Authoritative nameservers

Er zijn diverse Public DNS Servers waarbij die van Google en OpenDNS populaire opties zijn. Naast fysieke servers is het ook mogelijk om gebruik te maken van cloud based servers. Er is dan geen fysieke maar een virtuele locatie die online wordt opgeslagen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z