Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De description tag is een klein stukje HTML code aan de bovenzijde van een pagina dat aangeeft waar de pagina over gaat. Voor de bezoeker is deze beschrijving niet zichtbaar op de website, toch is deze tekst van groot belang voor zoekmachines. Wat is description tag en waarom is dit korte stukje tekst zo belangrijk voor SEO?

Definitie description tag

Iedere pagina heeft een onderwerp, in de description tag wordt kort maar krachtig omschreven wat dit onderwerp is. Hoewel deze tekst niet zichtbaar is voor de bezoeker van de pagina, telt deze tag wel mee voor de zoekmachines. Sterker nog, wanneer het zoekresultaat sterk overeenkomt met de woorden in de description tag, kan deze beschrijving worden getoond in de zoekresultaten. Zo wordt dit onzichtbare stukje tekst plotseling toch zichtbaar. Een SEO specialist weet de belangen van een description tag en zal hier altijd gebruik van maken.

Wanneer is deze tag belangrijk voor SEO?

Het is mogelijk dat Google de description tag weergeeft in de zoekresultaten. Hier zijn wel specifieke condities aan verbonden:

  1. De beschrijving moet echt overeenkomen met de inhoud van de pagina.
  2. De zoekopdracht moet nauw overeenkomen met de formulering in de beschrijving.

Wanneer aan deze twee voorwaarden wordt voldaan ziet iemand die zoekt in Google de tag als beschrijving onder een link. Wanneer niet aan deze voorwaarden wordt voldaan ziet de bezoeker een deel van de tekst op de pagina die overeenkomt met de zoekopdracht. Hoe beter je de description tag afstemt op het zoekgedrag, hoe meer kans je maakt om deze tekst zichtbaar te maken in zoekmachines.

Niet zichtbaar, toch belangrijk

Omdat de description tag niet direct zichtbaar is op de pagina wordt er vaak onvoldoende aandacht aan besteed. Toch is deze korte tekst van groot belang voor zoekmachines, en dat is toch vaak de ingang naar een website of pagina. Zorg er dus voor dat iedere pagina van een website voorzien in van een duidelijke beschrijving. Wanneer het onderwerp van een pagina niet te vatten is in een korte zin moet je overwegen of de pagina op zich duidelijk is voor de bezoeker.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z