Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

PHP is een scripting taal waarmee dynamische webpagina’s ontwikkeld kunnen worden op webservers. De oorspronkelijke afkorting van Personal Home Page wordt niet meer gebruikt, nu is de afkorting uitgebreid met de woorden “Hypertext Preprocessor”. Wat is PHP en waarom is deze taal zo van belang voor het internet?

Wat is PHP?

De programmeertaal PHP werd gelanceerd door Rasmus Lerdorf, senior softwareontwikkelaar bij IBM. De taal is geïnspireerd op Perl, en vertoont ook overeenkomsten met Python en Ruby. Sinds PHP5 is object georiënteerd werken de standaard geworden, waarmee de taal zich onderscheidt van bijvoorbeeld C. In Java, C++ en C# wordt eveneens gebruik gemaakt van objecten. Daarnaast is het ook mogelijk om procedureel te programmeren. Voordelen van PHP zijn de Open Source licentie, de leercurve ligt relatief laag, en er is een grote gebruikersgroep die ook ondersteuning kan bieden. Met een PHP array is het mogelijk om meerdere variabelen of parameters op te slaan.

Hoewel de scripting taal onder een Open Source licentie is vrijgegeven, zijn er wel commerciële implementaties zoals PhpStorm. Dit is een cross-platform ontwikkel omgeving die in Java werd geschreven door developer JetBrains.

Verschillende versies

Met ingang van versie 3 is de oorspronkelijke titel komen te vervallen, en is Hypertext Preprocessor toegevoegd. Dit geeft duidelijk aan wat het doel is van de programmeertaal; het verwerken van informatie tot Hypertext in het algemeen, en HTML of XHTML in het bijzonder. De overstap van PHP5 naar PHP7 heeft ervoor gezorgd dat overstappen noodzakelijk was, websites die niet vernieuwd zijn zullen niet meer werken. Versie 6 is nooit verschenen, versie 5 werd direct opgevolgd door PHP7.

PHP behoort tot de meest populaire talen om HTML en XHTML pagina’s mee te genereren, daarmee heeft het een grote impact op de wijze waarop het internet werkt. Daarnaast zijn er ook talen als Java Server Pages, ColdFusion en Active Server Pages.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z