Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Google Search is de zoekmachine van Google, die bezoekers in staat stelt internetpagina’s te vinden op basis van een zoekterm. Sinds de introductie in 1997 is deze zoekmachine uitgegroeid tot de meest gebruikte search engine ter wereld. Hoewel deze dienst gratis te gebruiken is, wordt er veel omzet gegenereerd uit advertentie inkomsten. Wat is Google Search en hoe kunnen gebruikers op de hoogte blijven van trends en relevante informatie?

Definitie Google Search

Als je iets zoekt op het internet is de kans groot dat het via Google Search gaat. In 1997 waren er meerdere concurrenten die niet altijd de meest relevante resultaten lieten zien, ook was de indeling vaak onduidelijk. De kale interface van de Google homepage viel direct op, daarnaast waren de zoekresultaten vaak beter dan bij andere zoekmachines het geval was. Later zouden verschillende mogelijkheden worden toegevoegd zoals zoeken op afbeelding, producten en integratie met YouTube en Google Maps.

Alternatieve zoekmachines

Hoewel Google Search met afstand de marktleider is, zijn er wel degelijk alternatieve mogelijkheden. Sommige search engines zijn met name populair in een land of regio zoals Baidu (China) en Yandex (Rusland), of ze bieden meer privacy zoals DuckDuckGo. Yahoo Search maakt deels gebruik van het Bing algoritme.

Trends bepalen

Om snel inzicht te verkrijgen in het zoekgedrag van internetgebruikers biedt Trends de oplossing. Naast standaard lijstjes kunnen er filters ingesteld worden met als doel te ontdekken welke zoektermen populair zijn. Een Google Trend betekent niet automatisch dat deze term ook interessant is voor de adverteerder. Voor een deel speelt de relevantie van het onderwerp een rol, daarnaast kunnen actuele situaties snel dalen in populariteit.

Alerts ontvangen

Google Alert is een notificatie dienst die e-mail stuurt naar abonnees met overzicht van relevante informatie op basis van zoekopdrachten. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om deze notificaties dagelijks, wekelijks of maandelijks te ontvangen.

De “Ik doe een gok” knop leidt de gebruiker direct naar de pagina die bovenaan staat in de zoekresultaten zonder verdere opties te tonen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z