Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Sales & Marketing Alignment staat voor het in balans brengen van de verkoop- en marketing afdelingen binnen een bedrijf of organisatie. Wanneer deze twee afdelingen niet goed samenwerken kan dit tot onnodige kosten of inkomstenderving leiden. Wat is Sales & Marketing Alignment en welke problemen kunnen er ontstaan wanneer er geen balans bestaat?

Wat is Sales & Marketing Alignment?

Voordat een verkoper aan het werk gaat, zal er vaak eerst promotie gemaakt moeten worden. Sales en Marketing zijn twee afzonderlijke afdelingen waar unieke competenties mee verbonden zijn. Wanneer deze afdelingen niet goed samenwerken kunnen er diverse problemen ontstaan:

  • Voorraadbeheer sluit niet aan op aanbieding: Er wordt een product aangeboden tegen een zeer scherpe prijs. Helaas is er onvoldoende voorraad waardoor klanten alleen de tekst “uitverkocht” zien staan. Dit roept onvrede op en kan tot imagoschade leiden.
  • Specificaties in promotie kloppen niet: Promotionele campagnes worden vaak al voor lancering van een nieuw product ingevuld. Het is mogelijk dat geplande features de eindstreep niet halen. Wanneer dit niet tijdig kenbaar wordt gemaakt aan de Marketing afdeling kan de advertentie foutieve informatie bevatten.
  • Beloftes kunnen niet ingelost worden: Het klinkt goed dat de vierde in de rij alle boodschappen gratis mag meenemen als niet alle kassa’s bezet zijn, maar als er enkele werknemers ziek zijn kan dit niet gehandhaafd worden. Belofte maakt schuld, daar moet de Marketing afdeling rekening mee houden.
  • Kosten wegen niet op tegen de baten: De campagne zag er gelikt uit, iedereen praat erover. Over de dure campagne dus, want er wordt geen product meer verkocht dan voorheen.
  • De verkoopafdeling doet niets met de leads: Er worden keer op keer leads doorgestuurd naar de Sales afdeling. Maar zij houden zich liever bezig met andere klanten.
  • Er is een mismatch tussen promotie en product: Je kunt een merk wel een nieuw en hip imago proberen te geven, maar als het product of de dienst nog net zo oubollig is als voorheen kan dit juist een averechts effect hebben. ‘Alignment’ is het Engelse woord voor ‘uitlijning’, door de werkzaamheden beter op elkaar af te stemmen kunnen er betere resultaten worden behaald.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z