Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De Penguin-update is een aanpassing in het Google algoritme die werd geïntroduceerd in april, 2012. Het doel van deze update was het verlagen van de ranking voor webpagina’s die niet voldoen aan de Google Webmaster Guidelines, ofwel richtlijnen vanuit Google voor websites. Wat is Penguin-update en welke invloed heeft deze aanpassing gehad op de zoekresultaten?

Definitie Penguin-update

Zoekmachines zijn voor velen de toegangspoort tot het internet. In plaats van een URL in te typen in de adresbalk wordt er gezocht met een beschrijvende term. Daarmee was er een enorme markt voor zoekmachine optimalisatie waarbij webmasters probeerde om pagina’s zo hoog mogelijk te laten scoren. Wanneer deze strategieën niet voldoen aan de richtlijnen die Google heeft gesteld spreekt men van “Black-Hat SEO”. De Penguin-update bestraft pagina’s die de ranking van de pagina kunstmatig proberen te beïnvloeden. Google heeft hierbij specifiek de “doorway pagina’s” genoemd, dit zijn pagina’s die de bezoeker direct doorsluizen naar een andere pagina.

Invloed van de update

Volgens Google zou de Penguin-update effect hebben op de ranking van ongeveer drie procent van alle pagina’s die geïndexeerd waren in Google. In landen waar veel gebruikt werd gemaakt van Black Hat SEO lag dit percentage nog hoger. Met name websites die gebruik maakte van malafide linkbuilding strategieën en pagina’s met nagenoeg geen informatieve content, zakte na de implementatie van de update sterk in de zoekresultaten. Met name de spammers moesten hiermee een halt toegeroepen worden.

Penguin-update vast onderdeel van Google

Vanaf september 2016 worden verdere aanpassingen van de Penguin-update niet meer aangekondigd, het maakt nu een vast onderdeel uit van het algoritme. Dit heeft als effect dat websites die voorheen gestraft waren niet meer hoeven te wachten tot de volgende update om opnieuw gerangschikt te worden. Slechte links op websites worden niet meer gestraft maar worden uitgesloten van ranking, dit was een gevolg van de laatste Penguin-update 4.0.

De Penguin-update heeft als doel hogere kwaliteit zoekresultaten weer te geven in Google.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z