Een Postorderbedrijf is een onderneming die producten op afstand verkoopt, en deze aankopen per post laat bezorgen bij de klant. In Nederland bestaat deze vorm van dienstverlening sinds de negentiende eeuw. Wat is Postorderbedrijf en hoe werkt deze formule in het tijdperk van online shopping?
In 1852 werd de postzegel geïntroduceerd in Nederland. Deze eenvoudige wijze van frankeren bleek een positieve impuls te hebben op Postorders. Het aanbod werd kenbaar gemaakt via algemene publicaties of middels eigen catalogi, na het bestellen kon de aanbieder producten direct bij de klant leveren. De winkelier kon zo een doelgroep bereiken die met een traditionele winkel niet mogelijk zou zijn.
Online winkels hebben bij een aantal consumenten nog steeds een aura van misleiding. Je weet niet precies van wie je iets koopt, en waar je terecht kunt met een probleem. Dit komt mede voort uit het feit dat binnen het traditionele Postorderbedrijf inderdaad oplichters zaten. Zo werden in het midden van de negentiende eeuw al geneesmiddelen per Post verkocht, die volgens de claims iedere ziekte konden genezen. Ook tijdschriften en met name Comics gericht op kinderen boden regelmatig bizarre producten aan zoals aapjes per post, wat slechts gedroogde zee ‘aapjes’ waren, een klein soort vis.
In de verschuiving van retail naar online zijn er veel grote bedrijven in de problemen gekomen of zelfs over de kop gegaan. Enkele bekende Postorderbedrijven hebben de transitie deels wel weten te maken, omdat de overstap van gedrukte catalogi naar een website niet zo groot is. De logistiek en klantenservice is niet veel veranderd. Zo is er het Bader Postorderbedrijf, een merk dat al sinds 1929 bestaat. Ook bekende namen als Wehkamp en Otto bestaan nog steeds als webshops. Hoewel ze overeind blijven, kunnen ze niet tippen aan de omzetcijfers die ‘moderne’ Postorderbedrijven zoals Amazon, Bol en AliExpress genereren.
Er zijn Postorderbedrijven die nog steeds papieren catalogi verspreiden, met name in de sectoren fashion en kantoorartikelen.