Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Fanclub is een groep die enthousiast is over dezelfde persoon, een object of een concept, en zich centraal organiseert. Fans besteden tijd, inspanning en mogelijk ook geld aan het communiceren met, en ondersteunen van het onderwerp. Veel sportclubs, artiesten of populaire onderwerpen hebben fanclubs, zowel officieel als niet-geautoriseerd. Wat is een Fanclub en hoe worden dergelijke groepen gebruikt als marketinginstrument?

Definitie van een Fanclub

De betekenis van Fanclub in traditionele vorm is niet geheel duidelijk. Zo is het mogelijk dat de oorsprong ligt in het Engelse woord ‘fancy’, ofwel iets interessant vinden. Het kan ook een afgekorte vorm zijn van ‘fanatic’, een persoon die heel fanatiek is over een specifiek persoon of onderwerp. De twijfel over de oorsprong duidt ook op de diversiteit van de fans. Het kunnen mensen zijn die iets ‘leuk’ vinden, of hun identiteit volledig verbinden aan de interesse.

Fans als verdienmodel

Fanclubs kunnen organisch ontstaan, ze kunnen ook gecreëerd worden. Zo zal een voetbalteam doorgaans ook een Fanclub hebben, waarbij de club vaak zelf de regie houdt. Groepen die op organische wijze zijn ontstaan kunnen gestimuleerd worden, zoals de “Belieber’ fans van Justin Bieber of de “Beyhive” van Beyoncé. Vaak worden er producten aangeboden zoals T-shirts, sjaals, apps en andere artikelen waarmee extra inkomsten gegenereerd worden. Die inkomsten kunnen ten goede komen aan het onderhouden van de Fanclub, het is ook mogelijk dat de persoon of organisatie er financieel beter van wordt. Een officiële Fanclub zal als zodanig geregistreerd worden.

Fandom in het digitale tijdperk

Het fenomeen ‘Fan’ wordt ook wel ‘Fandom’ genoemd, internet heeft het leggen van contact met fans veel eenvoudiger gemaakt. Een populaire vorm van ondersteuning is crowdfunding via sites als Patreon, waar fans hun favoriete persoon of onderwerp financieel kunnen steunen. Kunstwerken gemaakt door fans worden ‘Fan Art’ genoemd, verhalen die gebaseerd zijn op een specifiek onderwerp vallen onder de noemer ‘Fan Fiction’.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z