Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Previous Corresponding Period, of afgekort PCP, staat voor de voorgaande periode of tijdvak die overeenkomt met de huidige periode. Het is een term die wordt gebruikt binnen de administratie, bijvoorbeeld om bedrijfsresultaten te vergelijken. Wat is Previous Corresponding Period en op welke manieren kan dit worden toegepast?

Wat is Previous Corresponding Period?

Kijk niet over je schouder naar het verleden, maar kijk vooruit en bouw aan de toekomst. Dit is een bekend sentiment dat vaak terugkeert voor zowel persoonlijk als zakelijk advies. Toch kun je zeker leren uit het verleden. Daarom krijgen we geschiedenisles op school, en daarom is er de Previous Corresponding Period als punt van vergelijking.

Vergelijken biedt inzicht

Het voornaamste meetpunt voor bedrijven is doorgaans het kwartaal. Hoe scoorde het bedrijf in Q1, Q2 etc. Het is goed om te zien wanneer er groei is, en krimp zet de alarmbellen in werking. Maar kwartalen zijn in veel sectoren niet zomaar met elkaar te vergelijken. Zo spelen er in de zomer heel andere zaken dan in de lente. In sectoren zoals het toerisme worden enorme verschillen in omzet gemeten door het jaar heen. En dan komt de betekenis van Previous Corresponding Period naar boven; hoeveel omzet werd er gemaakt in dezelfde periode in het voorgaande jaar of jaren ervoor?

Strategisch plannen

Bedrijven met lange termijn roadmaps zullen bij voorkeur belangrijke evenementen plannen in een overeenkomende periode. Denk aan een productlancering. De nieuwe Apple iPhone wordt sinds versie 5 in september gelanceerd, met uitzondering van de SE edities die eerder in het jaar uitkomen. Deze voorspelbaarheid is goed voor Apple omdat ze de PCP kunnen toepassen, het is goed voor de media omdat ze maanden van tevoren kunnen starten met de berichtgeving, en goed voor de consument die een mogelijke vervanging overweegt. Met name bij fysieke goederen helpt dit ook bij de planning van fabricage capaciteit en logistiek.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z