Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Netiquette is een samentrekking van de woorden “internet” en “etiquette”. Het staat voor beleefd gedrag van personen op het internet, in diverse communicatiekanalen zoals e-mails, op fora en bij reacties op social media. De meeste gedragsrichtlijnen komen overeen met de fysieke wereld, toch zijn er verschillen met gedrag online. Wat is Netiquette en hoe werkt dit op social media?

Wat is Netiquette?

Iemand beledigen op het internet is eenvoudiger dan in persoon, een stuk veiliger ook. Omdat er geen zichtbare of voelbare gevolgen zijn, lijken veel ‘keyboard warriors’ het niet zo nauw te nemen met sociaal verantwoord gedrag op het internet. Daarbij kan de vraag gesteld worden of mensen in levende lijve, of juist onder de dekmantel van het internet werkelijk zichzelf zijn. Net zoals er richtlijnen bestaan binnen verschillende culturen op het gebied van sociale omgang en gedrag, zijn er ook richtlijnen voor de internet gemeenschap.

Wat is sociaal gedrag?

Een letterlijke definition van Netiquette is lastig te geven, omdat er per persoon een afwijkende interpretatie geldt van omgangsregels. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Deel geen gevoelige informatie van andere personen.
  • Stuur geen ongewenste berichten naar personen.
  • Uit geen beledigende of kwetsende opinies over personen.
  • Houd rekening met taalgebruik, zowel in termen van grammatica als obsceniteiten.

Een Netiquette voorbeeld is wél complimenten te geven, maar negativiteit niet direct te uiten. Zo heeft Facebook bewust gekozen voor een duim omhoog, zonder een duim omlaag.

(A)sociale media

Iemand die fysiek zwakker is, zal eerder beledigd worden dan iemand die fysiek sterker is. De dreiging van een reactie op een actie is online aanzienlijk beperkter. Naast anonimiteit is het gebrek aan repercussie ook een reden dat internetgebruikers zich vaak harder en directer opstellen. Persoonlijke frustraties uiten, ook zonder enige relevantie tot het onderwerp, is ook een reden. Daarnaast zijn er groepen gebruikers die per ongeluk Netiquette ‘overtreden’. Denk

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z