Beschrijving
Een Sokpop is een tweede gebruikersaccount van iemand die content schrijft of modereert op Wikipedia, die niet direct gekoppeld is aan de eerste account. Over het algemeen wordt ‘sockpuppetry’ afgeraden, toch zijn er legitieme redenen om met meerdere accounts te werken. Wat is Sokpop en wat zijn de redenen om met meerdere accounts te werken op Wikipedia?
Wat is Sokpop?
Wikipedia is een online encyclopedie die ingevuld wordt door een groot aantal gebruikers met specifieke expertise op een bepaald vlak. Het gemeenschappelijke concept zorgt ervoor dat de encyclopedie enerzijds rijkelijk gevuld is, met de optie voor aanpassingen en moderatie door andere gebruikers. Er bestaat een risico dat informatie niet juist is of niet vanuit een objectief standpunt wordt geschreven. Wanneer dit het geval is kan hier melding van worden gemaakt. Een Sokpop is een persoon die actief is op Wikipedia onder meerdere accounts.
Betekenis van Sokpop
De term komt van ‘Sock puppet’, ofwel een poppetje dat bestaat uit een hand in een sok. De betekenis van Sokpop is een persoon die zich bewust als iemand anders voordoet, om zo de koppeling met een ander account te verbloemen. Omdat deze praktijk misleidend kan zijn, wordt het gebruik van meerdere accounts op Wikipedia ontmoedigd. Een reden om hier toch gebruik van te maken kan het splitsen van onderwerpen zijn. Iemand met expertise in twee zeer uiteenlopende onderwerpen wil deze informatie wellicht niet koppelen aan één gebruikersprofiel. Een andere, misleidende vorm van Sockpuppetry is het stemmen op eigen contributies of het verspreiden van ongeverifieerde informatie. Ook zijn er gebruikers met geblokkeerde accounts die op deze manier toch weer deel willen uitmaken van het platform.
Wie schrijft de geschiedenis?
Wikipedia krijgt al sinds het prille begin kritiek te verduren, omdat in principe iedereen informatie kan toevoegen. De nauwkeurigheid van informatie is sterk afhankelijk van het onderwerp en de auteur(s). Overigens is er voor veel informatie in ‘echte’ naslagwerken geen externe verificatie van toepassing, daarmee is het vaak niet te bewijzen dat historische verslaglegging meer accuraat is dan een online crowdsou
Wat houdt ons bezig?
Kennis die voor je werkt en resultaat brengt.
Bekijk onze video’s
Laat je inspireren en blijf op de hoogte