Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een set top box is een apparaat dat wordt verbonden met een televisietoestel om functionaliteit mogelijk te maken die met de televisie niet mogelijk is. Er zijn verschillende technologieën en diverse toepassingen. Naast dergelijke kastjes zijn er ook alternatieven zoals plug-in sticks. Wat is set top box en welke meerwaarde bieden deze kastjes aan de consument?

Definitie set top box

In de jaren tachtig was de set top box een uitzondering op de regel. Nu is het juist een uitzondering als er geen set top box op de televisie is aangesloten. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de meeste televisie-uitzendingen via een digitale verbinding worden aangeboden. Internet en televisie worden verzonden via dezelfde kabel en maken voor een deel gebruik van dezelfde technologie. De oudere versies van de set top box waren analoog en diende vooral om betaalde abonnementen aan te bieden.

Wat is de meerwaarde van een set top box?

In het verleden waren er aanbieders zoals bijvoorbeeld Canal+ die televisie uitzendingen aanboden die buiten het standaard pakket vielen van de kabel exploitant. Dit betrof vaak sportzenders of kanalen waar films op te zien waren. In het digitale tijdperk heeft de set top box een andere functie gekregen. Data wordt omgezet naar een signaal dat op een televisiescherm wordt weergegeven. Naast live televisie is het doorgaans mogelijk om programma’s terug te kijken (Uitzending Gemist). Dit is mogelijk door een aanvraag te doen bij een server waar de bestanden gehost worden, het is ook mogelijk dat de set top box voorzien is van een interne harde schijf om content op te slaan.

Naast video distributie zijn er andere mogelijkheden zoals een interactieve televisiegids, de optie voor extra kanalen tegen betaling of spelletjes. De functionaliteit van een digitale set top box kan op afstand worden aangepast door de provider. Het kastje wordt doorgaans in bruikleen gegeven.

TV-sticks

Een alternatief voor de set top box met abonnement is een losse TV-stick zoals de Chromecast van Google, Firestick van Amazon of de AppleTV van Apple. In de Verenigde Staten is Roku een bekend alternatief. Dit soort apparaten zijn zeer compact en kunnen communiceren met smartphones en ander apparaten waarmee opties als screen mirroring en casting mogelijk zijn.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z