Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Echtheidskenmerken zijn eigenschappen van documenten of waardepapieren die aangebracht worden om vervalsing te voorkomen. Er zijn meerdere manieren om deze kenmerken toe te voegen, naast fysieke methoden zijn er ook digitale vormen mogelijk. Wat zijn echtheidskenmerken en welke rol kan NFT spelen in het aantonen van echtheid?

Definitie echtheidskenmerken

Munt- en briefgeld heeft de ruilhandel voor het grootste deel vervangen. In plaats van te bedenken hoeveel kippen gelijk staan aan een paar leren schoenen kan er een specifiek bedrag wordt bepaald. Maar hoe weet je of een briefje van honderd euro geen fotokopie is? Daarvoor wordt gebruik gemaakt van echtheidskenmerken. Dit zijn kenmerken die lastig na te maken zijn met standaard middelen en daarmee vervalsers ontmoedigen om vervalsingen te maken. Deze kenmerken worden toegepast op valuta en op andere documenten die een zekere waarde vertegenwoordigen. Bij munten kan ook de vorm of het gewicht gebruikt worden als echtheidskenmerk. Denk aan een automaat die met muntjes werkt.

Digitale echtheidskenmerken

Een watermerk op briefgeld is het resultaat van een drukwerk proces en een speciaal type papier. Een digitaal bestand is in principe oneindig te reproduceren. Afbeeldingen of geluidsbestanden kunnen voorzien worden van echtheidskenmerken die zichtbaar of hoorbaar zijn, waarvoor soms speciale software nodig is. Er zijn ook andere verificatiemethoden om documenten te waarmerken. Zo is het mogelijk om een digitaal formulier te voorzien van een ‘handtekening’ zoals een uittreksel bij de Kamer van Koophandel. Ook bij het kopiëren van deze bestanden blijven de echtheidskenmerken intact. Het gaat hierbij dus niet om reproduceren tegen te gaan maar om de echtheid te kunnen verifiëren.

Is NFT een echtheidskenmerk?

Crypto valuta is de meeste bekende toepassing van de blockchain, denk bijvoorbeeld aan Bitcoin. Toch is dit niet de enige manier om blockchain te gebruiken. NFT staat voor Non Fungible Token, dit is een code die werkt als een echtheidskenmerk. Een veelgebruikte toepassing van NFT’s is digitale kunst. Een afbeelding wordt gekoppeld aan een NFT om aan te geven dat deze afbeelding het origineel is. Het digitale bestand kan nog steeds gekopieerd worden maar het echtheidscertificaat is uniek in de blockchain opgeslagen. Deze toepassing heeft geleid tot een handel in NFT’s op basis van smart contracts.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z