Inhoudsopgave
- Bepaal je ideale werknemer
- Welke socialmediakanalen kun je inzetten?
- Strategie voor recruitment advertising via social media
- Wat kost adverteren voor vacatures op social media?
- Social media advertenties inzetten voor jouw vacatures?
- Meer weten over Social?
Deel dit artikel
Zoals we allemaal weten zijn zo’n beetje alle bedrijven in Nederland op zoek naar werknemers. Maar de vraag is: hoe bereik je jouw toekomstige collega’s? Een goede manier hiervoor is met advertenties. Met socialmedia-advertenties bepaal je namelijk heel specifiek wie je bereikt, in plaats van dat je met hagel gaat schieten en veel geld over de balk gooit.
In dit blog bespreken we hoe je socialmedia-advertenties kunt inzetten om je vacature(s) te promoten. Wel goed om rekening mee te houden: vacatureadvertenties op social media zorgen er voornamelijk voor dat er meer verkeer naar de vacature(s) op de website gaat. En wil je een sollicitant binnenhalen, dan is er dus méér nodig dan alleen een goede advertentie. Zorg er daarom eerst voor dat de vacature op je website helemaal in orde is voordat je begint met recruitment advertising.
Bepaal je ideale werknemer
Om de juiste doelgroep aan te spreken met vacatureadvertenties op social media, is het allereerst belangrijk om de ideale werknemer voor de functie te omschrijven. Door een helder beeld te schetsen van de groep die je wilt bereiken met je wervingscampagne, worden de stappen erna een stuk makkelijker. Je kunt dan namelijk gerichter targeten, je vacatureteksten erop aanpassen én je kunt de advertenties specifiek voor de doelgroep vormgeven. Hiermee zorg je ervoor dat je de juiste boodschap aan de juiste persoon koppelt. Voorbeeld: je laat een advertentie van een vacature voor een timmerman aan een timmerman zien, in plaats van dat je deze advertentie aan alle mensen uit de bouw laat zien. Het klinkt heel logisch, maar we zien het nog veel te vaak fout gaan.
Om de ideale werknemer te bepalen maken we gebruik van vijf pijlers:
1. Demografische gegevens
- Leeftijd
- Woonplaats (bijvoorbeeld woonachtig binnen een bepaalde straal rondom de locatie van het bedrijf)
- Huidige baan
2. Opleiding & werkervaring
- Gevolgde studies
- Eerdere banen
- Ervaring met functie
3. Persoonlijke kenmerken
- Sterktes
- Zwaktes
- Hobby’s
- Interesses
- Passie
4. Kwalificaties
- Certificaten
- Skills
- Cursussen
5. Doelen
- Carrièredoelen
Welke socialmediakanalen kun je inzetten?
Waar de meeste mensen direct zullen denken aan LinkedIn voor het promoten van vacatures, zijn er nog meer socialmediakanalen waarmee je jouw potentiële nieuwe werknemer kunt bereiken. Denk aan Facebook en Instagram, maar ook zeker aan TikTok. Ieder kanaal heeft zijn eigen kracht. En jouw doelgroep kun je dus specifiek bereiken via het kanaal waarop zij actief zijn.
Goed om rekening mee te houden is: een wervingscampagne is pas écht effectief als alle kanalen en touchpoints goed op elkaar aansluiten. En als het gekozen kanaal perfect aansluit op de customer journey-fase waarin iemand zich op dat specifieke moment bevindt. Op elk moment van de klantreis is een ander socialmediakanaal het meest waardevol. Meer over dit onderwerp lees je later in dit blog.
Meta (Facebook/Instagram)
Facebook & Instagram, beide onderdeel van Meta, staan al jaren steevast in de top 3 socialmediakanalen als het gaat om hoeveel het dagelijks gebruikt wordt. Grote kans dus dat jouw gewenste medewerker zich ook bevindt op één van deze kanalen. Bij Meta kies je uit verschillende advertentietypen (denk aan video’s en carrousels) om jouw vacature onder de aandacht brengen bij je doelgroep.
Daarbij kun je ook diverse acties en doelen koppelen aan jouw Meta-advertentie. Zo kun je niet alleen sturen op extra bezoekers naar de vacaturepagina op je website. Ook kun je een formulier in de advertentie zetten om zo de contactgegevens van de potentiële werknemer te ontvangen. Of je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om jouw advertentie aan zoveel mogelijk mensen te laten zien, zonder dat zij direct ergens op hoeven te klikken.
Voor- en nadelen
Via Facebook en Instagram adverteren om sollicitanten te werven heeft helaas ook een nadeel; sinds december 2021 heeft Meta de regels flink aangescherpt met betrekking tot targeting. Hierdoor kun je geen leeftijd selecteren en zijn de targetingopties beperkt in vergelijking met de “normale” campagnes. Door deze beperkte mogelijkheden ben je erg afhankelijk van het algoritme.
Uit de resultaten van onze campagnes blijkt dat het algoritme veel informatie en tijd nodig heeft om te bepalen wie de doelgroep is. Hier kun je wel op inspelen door deze informatie te geven in een duidelijke advertentietekst waarbij je veel informatie over je gewenste doelgroep geeft. Denk aan het verwerken van een zin in de advertentie zoals: Ben jij de timmerman die we zoeken? Dit geeft het algoritme de informatie dat je op zoek bent naar een timmerman en dat er niet een automonteur moet worden bereikt.
De beperkte targetingopties nemen echter ook een aantal voordelen met zich mee; heeft het algoritme eenmaal genoeg geleerd, dan is de targeting supersterk. Belangrijk is daarom om geduld te hebben en het algoritme de tijd te geven om de targeting te verbeteren. Een ander voordeel van het adverteren met vacatures op Meta, is dat het in vergelijking met LinkedIn relatief goedkoop is. Meta is daarom ook een geschikt kanaal als je de focus legt op zo zichtbaar mogelijk worden bij je doelgroep.
LinkedIn-advertenties gebruiken in jouw wervingscampagne
Naast Meta, is LinkedIn een geschikt socialmediakanaal om vacatureadvertenties op te plaatsen. Adverteren voor vacatures op LinkedIn kan op twee manieren.
De eerste manier is om op de LinkedIn-pagina van jouw bedrijf een vacature toe te voegen. De eerste maand doe je dit gratis. En als je wil, kun je hem tegen betaling langer op je pagina laten staan. Deze vacature kun je vervolgens promoten door middel van LinkedIn-advertenties.
Een andere manier is om met jouw LinkedIn-advertentieaccount een campagne te starten met als doel ‘zo veel mogelijk websitebezoekers’. Door middel van deze campagne kun je jouw doelgroep naar je website leiden om vervolgens op de vacaturepagina meer informatie te geven over de vacature.
Hét grote voordeel van het adverteren op LinkedIn is dat je jouw doelgroep heel specifiek kunt targeten. Je target bijvoorbeeld op functietitels, ervaring, bedrijfstakken en zelfs specifiek op medewerkers van een bepaald bedrijf.
Het adverteren met vacatures op LinkedIn is ten opzichte van andere socialmediakanalen een stuk duurder. Maar omdat je heel specifiek kunt targeten, is de kwaliteit van de doelgroep die je bereikt wél fors hoger. Bij Meta kun je immers vrijwel alleen targeten op interesses en woonplaats, waardoor je daar eigenlijk met hagel aan het schieten bent.
TikTok inzetten om vacature te promoten
Dat TikTok enorm in opmars is, is je vast niet ontgaan. Het adverteren op TikTok staat daarentegen nog maar in de kinderschoenen. Besluit je te adverteren via dit kanaal, dan heb je dan ook weinig concurrentie. Dit maakt het niet alleen laagdrempelig, ook zorgt het ervoor dat adverteren via TikTok momenteel nog erg goedkoop is (ten opzichte van Meta en LinkedIn).
Waar het gevoel nu nog erg heerst dat TikTok voornamelijk wordt gebruikt door kinderen en jongvolwassenen, blijkt de laatste tijd dat de leeftijdscategorie op TikTok steeds ouder wordt. Ter illustratie: het aantal gebruikers met een leeftijd van 25 t/m 29 jaar is in één jaar tijd meer dan verdubbeld. Kortom: TikTok is bezig met een enorme groei en niet alleen bij de jeugd.
Via TikTok kun je – middels een video – jouw vacature laten zien aan het brede publiek. Vooral in de see-fase van de customer journey is TikTok een effectief kanaal, omdat je voor een laag bedrag veel mensen kunt bereiken. Iemand die op TikTok scrolt, doet dit vaak om grappige en leuke filmpjes te zien. Hij/zij heeft niet direct behoefte aan een vacaturevideo. TikTok is daarom vooral geschikt voor het genereren van naamsbekendheid en bewustwording.
Strategie voor recruitment advertising via social media
Het proces van het vinden van een baan gaat niet over één nacht ijs. Je kunt dan ook niet verwachten dat je met een advertentie direct heel veel sollicitaties verzamelt. Nadat iemand voor het eerst in contact is gekomen met jouw bedrijf – bijvoorbeeld via een vacatureadvertentie op social media – kan het soms wel meer dan een maand duren voordat iemand daadwerkelijk solliciteert.
Een socialmedia-advertentie is dus een goed middel om het eerste contact met de potentiële werknemer te creëren. Maar nadat iemand één keer de advertentie heeft gezien zal hij/zij (in vrijwel alle gevallen) niet direct solliciteren. Om hier op de juiste manier op in te spelen is het cruciaal om ook de rest van het traject voor hem/haar makkelijk en duidelijk te maken. Denk aan de landingspagina op de website en de verschillende manieren om een sollicitatie in te dienen.
De kracht van video
Communiceer bijvoorbeeld dat iemand zijn/haar motivatie kan indienen middels een video. Het maken van video’s is enorm populair en helemaal van deze tijd. Kijk maar eens naar de populariteit van TikTok, Instagram Reels & YouTube. Deze trend is op dit moment voornamelijk zichtbaar onder de jeugd en jongvolwassenen, maar we zien hier een geleidelijke verschuiving in. Het grote verschil met ouderen zit hem vooral in de snelheid van de video’s, mocht je je richten op een doelgroep van ouder dan 50 jaar dan raden we je aan om tragere video’s in te zetten. Kort gezegd, jongeren houden meer van snackable content en ouderen houden meer van informatieve content.
Customer journey van een wervingscampagne via social media
De customer journey van iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging gaat over vele schijven. Laat je met jouw vacatureadvertentie exact de juiste boodschap zien aan de juiste doelgroep op precies het goede moment? Dan kun je het gedrag effectief beïnvloeden.
Een socialmediakanaal als TikTok is enorm waardevol om bereik en zichtbaarheid te genereren voor jouw bedrijf en de vacature (see-fase).
Ditzelfde geldt voor advertenties op Meta. Maar advertenties op Meta zijn ook zeker in de think- en do-fase erg waardevol. In de think-fase omdat je de advertenties kunt richten op mensen waarvan Meta weet dat zij op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. En in de do-fase omdat je eerder bereikte mensen kunt retargeten.
LinkedIn-advertising is ook erg interessant in de think- en do-fase, omdat je jouw doelgroep heel specifiek kunt bepalen en zo jouw boodschap kunt overbrengen op de juiste personen. Daarnaast kun je via LinkedIn – net als bij Meta – de eerder bereikte mensen retargeten.
Vacatureadvertenties optimaal inzetten
Na het bepalen van de doelgroep en de juiste kanalen, is de volgende stap het maken van een vacatureadvertentie. Het meest effectief is om een uitgebreide video te creëren, waarbij de sfeer in het bedrijf en de werkzaamheden van de functie uitgelicht worden. We begrijpen echter dat niet elk bedrijf de middelen of tijd heeft om groots uit te pakken. De meest gebruikte en meest succesvolle typen advertenties worden hieronder beschreven:
Video
De opmars van Instagram Reels en TikTok geven het al aan: (korte) video’s zijn enorm populair en worden langzamerhand de standaard. Het brein raakt gewend aan dit type video’s en de behoefte ernaar wordt alsmaar groter. Dit zorgt er dan ook voor dat videoadvertenties vrijwel essentieel zijn om nog op te vallen.
Het grote voordeel van het maken van een video is dat je direct de sfeer in het bedrijf kan laten zien én dat je er meer informatie in kwijt kunt dan in een afbeelding. Videoadvertenties kun je inzetten bij zowel Meta als Linkedin als TikTok. Houd er rekening mee dat het begin van de video triggert om verder te kijken. De eerste paar seconden bepalen namelijk of iemand wel of niet verder scrollt naar de volgende video in de tijdlijn.
Afbeelding
In een afbeelding kun je een stuk minder informatie kwijt dan in een video. Kies je ervoor een afbeelding te gebruiken in je vacatureadvertentie, dan is het dan ook belangrijk dat hij supersterk is. Oftewel: hij moet triggeren om op de button te klikken, die leidt naar de vacaturepagina op je website.
Wat bijvoorbeeld goed werkt: een afbeelding van een werknemer, het tonen van voordelen van de functie of van het bedrijf óf specifieke kenmerken van het bedrijf laten zien. In de tekst bij de advertentie kun je de informatie die je in de afbeelding geeft verder toelichten.
Belangrijke tip: zorg ervoor dat de eerste zin van de advertentie iemand laat stoppen met scrollen en de advertentietekst laat lezen. Mensen krijgen op social media immers zó veel prikkels. Jij moet diegene zijn die opvalt en de aandacht trekt.
Carrousel
Heb je meerdere vacatures die aansluiten op een doelgroep? Een carrousel is een perfecte manier om meerdere vacatures te laten zien in één advertentie. Hiermee is de kans groter dat diegene uit jouw doelgroep een vacature ziet die bij hem of haar past.
Instant Experience
Op Instagram en Facebook kun je met een Instant Experience-advertentie meerdere vacatures laten zien aan de doelgroep. Via een Instant Experience maak je een soort landingspagina die iemand kan openen, zonder dat hij/zij direct op je website landt. Hierin kun je per vacature een afbeelding of video, een stukje tekst en een button naar de website toevoegen. Het grote voordeel hiervan is dat iemand direct op de juiste vacaturepagina terecht komt. Dit type advertentie laat de laatste tijd erg veel goede resultaten zien en het algoritme weet dit type goed in te zetten. We raden dan ook aan om te gaan testen met dit type advertentie.
Wat kost adverteren voor vacatures op social media?
Het inschatten van de kosten van vacatureadvertenties op social media is een lastige kwestie. De kosten zijn namelijk van veel factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de advertentie, de bekendheid van je bedrijf of de prijs voor het bereiken van de doelgroep.
De ene doelgroep is duurder om te bereiken dan de andere. Hoe duur de te bereiken doelgroep is, dat hangt af van de schaarste in de arbeidsmarkt voor jouw specifieke branche en regio. Bij een kleine regio hoef je bijvoorbeeld minder budget te investeren dan bij een grote regio, omdat de doelgroep dan maar klein is. Als je echter voor landelijke bekendheid gaat, bereik je een stuk meer mensen en dan maak je dus ook meer kosten.
Daarnaast verschillen de kosten voor een vacatureadvertentie ook van kanaal tot kanaal. Adverteren op TikTok en Meta is een stuk goedkoper dan adverteren op LinkedIn. Wil je veel bereik genereren voor jouw vacature, dan is Meta of TikTok een geschikt kanaal. Wil je echter direct de juiste personen bereiken tegen hogere kosten, dan is LinkedIn juist een stuk effectiever. Maar bovenal van belang is: blijf testen met diverse advertenties, doelgroepen en kanalen. Dan pas zie je écht waarmee jij het meeste resultaat bereikt.
Social media advertenties inzetten voor jouw vacatures?
Wil je advertenties op de juiste manier inzetten? En lukt het nog niet echt om verkeer op de vacaturepagina’s te krijgen? Onze social advertising-specialisten helpen je graag. Wij weten precies wat er nodig is om jouw vacatureadvertenties zó scherp te maken, dat jij die perfecte kandidaat spoedig vindt! Ook als je eens zin hebt om te sparren over je recruitmentstrategie of als je de rest van je social media ads wilt uitbesteden, zit je bij ons goed. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw social ads naar een hoger niveau tillen.