/ leestijd 9 min.

Omnichannel marketing: wat is het en waarom is het onmisbaar?

  • Strategie

Je hebt helemaal niks aan een doelgroepanalyse en customer journey mapping als je ze vervolgens op de plank laat verstoffen. Een doordachte omnichannel marketingstrategie is hier de oplossing voor!

Oké, wellicht gaan we vanuit ons enthousiasme iets te snel in op de inhoud. En vakjargon zal ook niet bijdragen aan de leesbaarheid. We schakelen even een paar tandjes terug om het totaalbeeld volledig en goed in de picture te brengen.

Omnichannel, wat is het ook alweer?

Bij een omnichannel strategie gebruik je verschillende marketingkanalen en stem je de boodschap en ervaring van die kanalen op elkaar af. Dat klinkt misschien een beetje abstract, maar het is eigenlijk een relatief logische manier van werken.

Omnichannel marketing geeft de consument precies de juiste input

Sluit de boodschap die je verspreidt via je social media kanalen niet aan op de informatie die op je website staat of wat je in je nieuwste e-mailcampagne vertelt? Dan heb je een mismatch en daar kun je potentiële klanten door verliezen. In de meest ideale situatie ervaart de consument geen kanalen meer, maar een totaalbeleving waarbij kanalen elkaar aanvullen en de klantbeleving perfectioneren.

Je wilt daarnaast dat de boodschap die je wilt overbrengen aansluit bij de doelgroep en op het juiste moment wordt getoond. Als iemand zich nog aan het oriënteren is op laptops, heeft het geen zin om nu al de nieuwste modellen met uitgebreide features op te dringen aan de bezoeker. Je moet er dus voor zorgen dat je boodschap past bij de fase van de salesfunnel waar de bezoeker zich in bevindt.

Is omnichannel hetzelfde als multichannel?

Omnichannel wordt weleens vergeleken met multichannel en dat begrijpen we: er zijn overeenkomsten te vinden, maar deze twee dingen zijn niet precies hetzelfde. Bij multichannel zijn de boodschap en de ervaring namelijk niet exact op elkaar afgestemd, maar worden ze juist als losse kanalen ingezet. In de twee van drie voordelen van omnichannel die we hieronder benoemen, zie je dat verschil goed terug.

De grote voordelen van omnichannel marketing

Omnichannel marketing: als je het ons vraagt, is het slim als je er vandaag nog mee begint. We zetten drie voordelen van omnichannel op een rij. Dan weet jij ook waarom het slim is om ermee te beginnen!

1. Niet afhankelijk van één marketingkanaal

Door je marketingbudget te verspreiden over meerdere kanalen, ben je niet afhankelijk van dat ene kanaal.

Stel, je investeert op dit moment bijna alleen maar in SEO. 90% van je nieuwe klanten krijg je dus via de organische resultaten van Google. Goede resultaten natuurlijk, maar je bent wel érg afhankelijk van Google.

Komt er een Google update die je vindbaarheid om zeep helpt? Dan heb je een probleem.

Investeer je niet alleen in de SEO, maar ook in SEA, social media en e-mailmarketing? Dan ben je veel minder afhankelijk van één kanaal. Vergelijk het met het casino: zet je met roulette in op één getal, dan is de kans op succes een stuk kleiner dan wanneer je je kansen spreidt.

Hierdoor slaap je niet alleen lekkerder, maar hoef je ook niet in complete paniekmodus te schieten als het even tegenzit op een bepaald kanaal. Via de andere kanalen blijven er namelijk gewoon nieuwe klanten binnenstromen. Daardoor kun je in alle rust aan de slag met het verbeteren van het ingezakte kanaal.

2. Herkenbaar over meerdere kanalen

Bij een omnichannel strategie is de marketingboodschap van de verschillende kanalen op elkaar afgestemd. En dat is goed voor de herkenbaarheid van je merk.

Stel, je hebt zin in een toffe vakantie naar Griekenland. De kans is groot dat je Google gebruikt om je te oriënteren. Je klikt op de website van een reisorganisatie en kijkt een beetje rond bij hotels. Vervolgens boek je nog niet, want je moet er nog even een nachtje over slapen. In de dagen hierna krijg je op social media en andere websites opnieuw de hotels te zien die je had bekeken, met daarbij ook het logo en de marketinguitingen van de reisorganisatie waarin je geïnteresseerd was.

Door deze herkenbaarheid blijf je als merk ‘top of mind’ bij je doelgroep en blijf je bij ze gedurende de hele customer journey. Zo zorg je ervoor dat de consument je niet vergeet naarmate het conversiemoment dichterbij komt.

Sterker nog, als je je omnichannel strategie goed voor elkaar hebt, dan zorg je er zelfs voor dat je het conversiemoment naar voren haalt.

Denk bijvoorbeeld eens aan die mooie vakantie in Griekenland… Als je in je mailbox een mooie aanbieding krijgt van een toplocatie en je ziet dat er nog maar 3 plekken beschikbaar zijn, dan kruip je misschien vanavond nog achter je laptop om te boeken!

3. Efficiënter, dus een hogere ROI

Bij een omnichannel strategie staat de doelgroep centraal. Concreter: een persoon in je doelgroep komt tijdens de customer journey één of meerdere keren in aanraking met je merk, boodschap en producten of diensten.

Door deze touchpoints in een customer journey met elkaar te verbinden en te personaliseren, besteed je je marketingbudget veel efficiënter dan wanneer je geen rekening houdt met de fase waarin iemand zich bevindt binnen het aankoopproces.

Weer even terug naar het voorbeeld van de vakantie in Griekenland: doordat je een retargeting strategie ingesteld hebt, blijf je dezelfde persoon triggeren om de boeking alsnog te doen.

Dat is veel efficiënter (en voordeliger) dan op zoek gaan naar een nieuwe persoon in de hoop dat hij of zij wél in één keer converteert en de vakantie direct boekt tijdens het eerste contactmoment.

Om de efficiënte te maximaliseren is personalisatie een belangrijke meerwaarde. De persoon die op zoek is naar aan zonvakantie in Griekenland wil je niet retargeten met een sportieve fietsvakantie in de Ardennen. Je kunt strategisch je voordeel doen met de achtergrondkennis die je hebt van je doelgroep.

Zo kun je ook personaliseren door de naam van je potentiële klant te gebruiken, die je bijvoorbeeld hebt verkregen door een nieuwsbriefinschrijving. De persoonlijke benadering werkt. Het is niet voor niets dat veel e-mailmarketeers die toepassen! Naast de aanhef is ook het aanbod en de boodschap te personaliseren. Dat is weer net een stap verder, maar je maakt de kans nóg net iets groter op een daadwerkelijke boeking.

De rol van de smartphone in omnichannel

De smartphone verdient een specifieke vermelding als het gaat om omnichannel marketing. Bij veel omnichannel strategieën is de smartphone de verbindende factor tussen de kanalen.

De social media accounts op je telefoon, het zoekgedrag dat je vertoont op je smartphone en de locatiegegevens die je hebt opgebouwd kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in de campagne.

Mensen hebben elke dag hun smartphone bij de hand en gemiddeld kijken we ieder uur wel op onze telefoon. Daarbij is het gedrag van consumenten ook steeds aan verandering onderhevig en dit wordt veelal veroorzaakt door de smartphone. Doordat de smartphone ieder moment van de dag exact weet op welke locatie iemand zich bevindt, is het ongelooflijk waardevol om daar als marketeer op in te spelen. Althans: als je dit goed toepast…

Soms gaat het de consument te ver

Door de jaren heen zijn er verschillende ontwikkelingen de revue gepasseerd, zo ook de ‘beacons’, enkele jaren geleden. Je weet wel: die apparaten die ervoor zouden zorgen dat de offline en online wereld nog nauwer met elkaar verbonden zouden worden en pushmeldingen zouden sturen als je in de winkel stond. Maar waarschijnlijk ken je het niet, want na de opwelling een aantal jaren geleden en de aankondiging als next big thing, bleef het bij een aantal mislukte proefballonnetjes. Met name door privacygevoeligheid werd de werking van beacons als onprettig ervaren door consumenten.

Location based marketing (marketing op basis van fysieke locatie) is nog steeds goed mogelijk. Je kunt met Facebook of Google campagnes exact targeten op de locatie en interesses van de gebruiker. Dat zal altijd zo blijven, omdat je doelgroep zich bijvoorbeeld niet in heel Nederland hoeft te bevinden, maar misschien alleen in grote steden of bepaalde regio’s. Het is daarbij wel van belang dat je een uniforme uitstraling hebt over de verschillende kanalen. Of dit nu via online of offline marketing is, dit draagt bij aan de totale merk- en klantbeleving.

Starten met omnichannel marketing

Wil je starten met omnichannel marketing? Breng dan allereerst in kaart welke kanalen er allemaal door je doelgroep worden gebruikt. Zet die kanalen op een rijtje en ga na welke daarvan je op dit moment al inzet en vraag je af in hoeverre ze op elkaar zijn afgestemd. Denk hierbij niet alleen aan de online, maar ook de offline kanalen.

Welke kanalen gebruik je op dit moment nog niet en wat heb je nodig om dit te kunnen veranderen? Ons advies is om een tijdspad te maken, waarin je concreet maakt welke kanalen je in gaat zetten in de komende periode. Hang vervolgens KPI’s vast aan de kanalen én aan het hele marketingbudget, zodat je overzicht houdt en de campagne winstgevend blijft.

Wil je meer informatie over een omnichannel online marketingstrategie? Neem dan gerust eens contact met ons op!

Nieuwsbrief inschrijven

Meer weten over online marketing?

Ontvang marketingtips, inzichten en best practices, zo in je mailbox!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Deze content is verzorgd door

Rick Zuidbroek

Strateeg en procesmanager

And here’s to you Expeditie Robinson: Rick wil meedoen! Hij regelt wel gelijk internet en opent een kantoor aan huis, want denken in mogelijkheden is zijn specialisme. Wij zien hem wel als Robinson: deze online marketingheld is een echte motivator en optimizer.